matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.9.2010
Zadania
Odp.
2
aa:
sin
2
α:1−cosα=1+cosα
3
kowal:
Na pytanie, który z trzech studentów studiował logikę otrzymano następującą odpowiedź: " Jeśli studiował marek, to studiował wacek i nieprawdą jest, że jeśli studiował tomek , to studiował
21
Adaś :///////:
pole tr. jest równe 25
√
3
a jego obw 10(2+
√
3
)oblicz dł okręgu wpisanego w ten trójkąt
0
fff:
w samochodzie jadącym prostoliniowym odcinkiem szosy z Vsr=60km/h zabrakło benzyny po 15 min jazdy Kirerowca wiec wyruszył do stacji benzynowej z V=6km/h którą miną 3 min
15
Cinu:
oblicz a
1
i różnicę:
9
gimigis:
mam pytanie
każda odpowiedź mile widziana
Piszę kartkówkę z matematyki : Okrąg wpisany i opisany na trójkącie. Zadania średnio mi
0
mirek:
rozwiąż równanie w zbiorze C:xy(x+2011y)=2011
2010
7
nina:
pan nowak złożył do banku 5000 PLN . po 18 miesiącach wypłacił 5495,52 PLN . jakie było oprocentowanie w skali roku jeżeli bank kapitalizował odsetki co pół roku
9
mateusz pomozcie prosze:
Na rysunku przedstawiono ostosłup prawidlowy czworokątny o krawędzi podstawy a i krawędzi bocznej m
1
gil:
jak zamienić 2,5 radiana na stopnie?
6
vackerman:
x−7
Małe pytanko:
=0 ile rozwiązań ma to równanie:1 czy 2
Wystarczy przyrównać
x
2
−49
licznik do zera, czy mianownik też
0
wilku:
Wyznaczyć środek ciężkości:
1
Aga:
Wyznacz wielomiany f(x) = u(x) * w(x) oraz g(x) = [u(x)]
2
− w(x)
1
Aga:
Wyznacz wielomiany f(x) = u(x) * w(x) oraz g(x) = [u(x)]
2
− w(x)
10
ktb:
Obwód prostokąta wynosi 50 cm. Jeżeli jeden bok prostokąta zwiększymy o b cm, a drugi zmniejszymy o 2 cm, to pole prostokąta się nie zmieni. Oblicz długość boków prostokąta.
1
Marta:
Dany jest punkt A(−4,−3). Oblicz długośc odcinka AB jesli: a) jego srodkiem jest punkt (−1, −2)
8
zaraz matura!:
taki przykładzik, błagam o pomoc
3
zaraz matura!:
Banalne potęgowanie− ile wyjdzie
9
Adam:
Zad1. W której ćwiartce układu współrzędnych leży środek odcinka AB? b) A(
3
2
,
1
3
), B(
−3
4
,
2
3
)
1
BŁAGAM POMOZCIE-mati:
9
mateusz:
:::rysunek:::
1
Latina:
Rozwiąż równanie:
4
michał:
log
(2x−5)
1
6=2
3
mateusz:
:::rysunek:::
7
czekolada:
Suma trzech wyrazow tworzacych ciag geometryczny jest rowna 21, a ich iloczyn wynosi 216. znajdz ten ciąg
0
fruu:
Temp. powietrza w sali o objetosci 100m
3
wynosi 20
o
C. Temp rosy 12
o
C. jaka jest wilgotnosc wzgledna i bezwzgledna tego powietrza oraz ile pary wodnej zajduje sie w sali?
1
Alicja :
Oblicz miary kątów czworokąta ABCD, widząc, że:
3
Kamila:
:::rysunek::: Przedstawione na rysunkach trójkąty są podobne. Wyznacz długości pozostałych boków tych
2
ziutka:
o jaki kąt obróci się bryła sztywna w ciągu t=150ms obracająca się ze stalą prędkością kątowa ω = 300{u}{1}{s}
1
MMM:
wyznacz rozwiazanie rownania: a)cos(x−30')=
√
3
2
1
Kamil:
Obwód trapezu równoramiennego wynosi 100cm, a długość ramienia trapezu równa się długości odcinka łączącego środki ramion.Oblicz długośc ramienia trapezu
0
Maxxi:
w biegu na orientacje zawodnicy na starcie otrzymali mape terenu.punkt startu znajduje sue dokladnie na poludniu od miejsca Dolna, w odleglosci 20km od niej. w odleglosci 10km na wschod
1
Alicja :
Oblicz miary kątów czworokąta ,jeśli: a)pierwszy kąt jest o 20∧ mniejszy od drugiego, trzeci kąt jest o 70∧ większy od pierwszego, a
0
misia:
Średnia prędkość obrotu Ziemi wokół słońca wynosi ok. 30km/s.Ile km. pokonuje Ziemia w ciągu 30 dni? Wynik podaj w notacji wykładniczej.
1
Maxxi:
pod jakim kątem oparta jest o ścianę drabina długości 4m, jezeli jej dolny koniec jest oddalony od sciany o 2,25m?
3
Marek:
Dość trudne: Wyznacz A,B i C z równania.POMOCY
1+2x−6x
2
=A(1−(1−
√
2
)x)(1+x)+B(1−(1+
√
2
)x)(1+x)+C(1−(1−
√
2
)x)(1−(1+
√
2
)x)
7
Adam:
√
3−
√
5
+
√
3+
√
5
= ? Jak to zrobić? Pierwszy raz widzę pierwiastek pod pierwiastkiem
6
POMOCY!!!!!!!!:
Dla jakich wartości parametru a, wielomian W jest podzielny przez dwumian Q. W(x)=−x
6
+2x
4
+3x
3
+5x
2
+(a
2
−9a+3)x+2a
2
help me:
1.rozwiąż równanie x
4/3
=2
√
2
3
amok:
Punkty A(−3, −1), B(1,2), C(2,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Obicz współrzędne wierzchołka D.
11
zaraz matura!:
Witam. Taki oto przykładzik− dochodzę do pewnego momentu i dalej ani rusz
Pomocy!
0
POmocy proszę :(:
Pomocy! mam przekształcić ten wzór do u i v'
1
ja:
Bardzo proszę o pomoc! W rombie o polu 4,80 dm2 poprowadzono odcinek dł 2,4 dm, który łączy środki sąsiednich boków
12
iwka:
5
x+2
* 7
2x+4
= 21
x+2
2
black:
Prosze o pomoc!
Jak obliczyć pole trapezu, mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c, d.?
2
Serek:
Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać zadanie: Pani Grażyna wpłaciła do banku 15000zł. Roczna stopa procentowa wynosiła 1,6%. Po pewnym czasie
1
zkosmosu:
Oblicz pole trapezu, mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c, d. a=11, b=6, c=12, d=13.
0
ssws:
√
x
4
+x
2
y
2
+y
4
1
POMOCY!!!!!!!!:
Nie wykonując dzielenia, sprawdź czy wielomian w jest podzielny przez wielomian q. w(x)=x
3
+(2+
√
2
)x
2
+(1+2
√
2
)x+
√
2
0
DD:
1) (a+b)
2
− 4a
2
2) 64x
2
+
1
4
− 8x
1
paulina:
2 *
√
6
p *
√
15
q = dzieki
2
player:
mam kilka przykladow na zadanie i nie moge sobie poradzic z dwoma. a zadanie brzmi: okresl dziedzine podanego wyrazenia a nastepnie przedstaw wyrazenie w prostrzej postaci
28
Kamil:
Oblicz: A)NWD(546,306)+NWW(15,21)
3
banan ;D:
1. Rozłóż na czynniki. a) x
2
−2
8
PauliŚ:
Mam wogole pytanie nie do matematyki . Pomoze ktos z woku ? Mam znalesc obrazek kultury prymitywnej[naskalnej] i opisac to
2
licealistka:
1
Filip:
Określ dziedzinę D
f
funkcji f, gdy:
0
tomi:
x=3−4sint y=4cost
0
wrrr:
wycinek koła o promieniu 2 wyznaczony przez kąt 90 zwinięto w powierzchnię boczną stożka.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka (Pc stożka=πr²+2πrl)
0
Gabi:
pan Kowalski złożył w banku lokatę w wysokości 10000 zł na procent składany. po dwóch latach bank wypłacił mu 12155,06 zl. jakie bylo oprocentowanie w skali roku jeśli bank kapitalizował
4
maturzystka:
Z tali 52 kart losujemy 10 kart. Ile jest możliwości otrzymania takich 10 kart w których jest :
0
Bast'owna:
Wycinek koła o promieniu = 2 wyznaczony przez kąt 90 stopni zwinięto w powierzchnię boczną stożka.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
0
jaa :
Proszę o pomoc WARTOŚĆ BEZWGLĘDNA
0
Bast'owna:
Ściany boczne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego są kwadratami,każdy o polu równym 3.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.Oblicz długości jego
3
Święty:
Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 9. Jeżeli pomnożymy tę liczbę przez liczbę o przestawionych cyfrach, to otrzymamy 1944. Co to za liczba?
0
asia:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od jego krawędzi
0
asia:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od jego krawędzi
1
Pomocy!:
Rozwiąż nierówność:
(x − 3)
2
(4 − x)(4 + x)
5x
2
+ 13
−
≤
2
3
6
9
Aga:
Bardzo Proszę o szybkie rozpisanie gdyż coś mi nie wychodzi:
2
Wazne pomocy ;(:
prosze o pomoc mam na jutro ta prace
a ja wgl tego nie rozumiem bede wdzieczna jak ktos to jeszcze wytlumaczy
0
anonim:
1/1=x/y √3/3= x/ y+50
2
krucz:
Oblicz pole i obwód trójkata prostokatnego w którym jedna przyprostokatna ma długość 5 cm a wysokosć opuszczona z wierzchołka kąta prostego ma długosć 3cm
7
Paula :
zad. Wyznacz zbior A∪B gdy: a)A={−7,−3,1,6} B={−3,0,3}
0
anonim:
1/1=x/y √3/3= x/ y+50
0
anonim:
1/1=x/y
√
3
/3= x/ y+50
4
Katarzynka:):
Mam problem z takim zadankiem licze na pomoc: Ile wynosi dlugosc przekatnej szcescianu o krawedzi a?
8
zupa:
Wiedząc, że tgα + ctgα = 4, oblicz:
4
konrad509:
Jak znaleźć wzór ogólny ciągu mając tylko jego elementy?
9
xyz:
wykaż że jeżeli średnia x
2
jest średnią arytmetyczną kwadratów liczb: x
1
, ..., x
k
, a średnia y
2
jest średnią artymetyczną kwadratów liczb: y
1
, ..., y
l
to średnia arytmetyczna kwadratów
0
Jolciaa:
Pomóż Oblicz tangens kata jaki tworzy przekątna sześcianu ze ścianą boczną.
6
Marta:
Ile jest różnych czterocyfrowych: a)Liczb
1
Marta:
Ile różnych liczb 3−cyfrowych, o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć z cyfr 1,2,3,4 ?
15
Nikola:
nie mogę sobie poradzić z kilkoma przykładami: a)
0
Jolciaa:
Pomóż
Oblicz tangens kata jaki tworzy przekątna sześcianu ze ścianą boczną.
21
Jolciaa:
Ile wynosi długość przekątnej o długości a? proszę pomóżcie mi to rozwiązać i jeśli są potrzebne do tego jakieś rysunki to zilustrujcie
5
SANDRA11:
oblicz pole całkowite i objętość prostopadłościanu o wymiarach:4 cm, 7 cm, 10 cm.
3
krucz:
W trójkącie prostokątnym wysokość dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 9cm i 16cm. Oblicz długość przyprostokątnych tego trójkata
26
OSTATNIA DESKA RATUNKU...:
Mam dwa małe podpunkty z ciągów liczbowych, głowie się nad nimi 3dzień i coś źle robię, bo ciągle nie wychodzi...
a zadanko jest na jutro już...
12
Fizyczka:
Cześć! Macie tu fajne forum.Nie trzeba posługiwać się lateksem,a można otrzymać
15
xyz:
w pewnej szkole są trzy klasy drugie liczące kolejno 21,23 i 23 uczniów. sredni wzrost uczniow w pierwszej z nich wynosi 172, w drugiej 174a w trzeciez 170. oblicz sredni wzrost uczniów
5
beata:
proszę o pomoc w rozwiązaniu..W 1 rzędzie amfiteatru może zasiąśc 4o osób , a w każdym następnym rzędzie o 8 osób więcej ..ile miejsc znajduje się w ostatnim dwudziestym pierwszym
3
someone:
jak obliczyć odchylenie standardowe ocen z klasówki w całej klasie mając dane odchylenie standardowe tych ocen dla dziewczyn=0,9 i chłopców=1,5 oraz wiedząc że w klasie jest 12
3
vr:
liczby zespolone
1
malinka:
Oblicz sumę stu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego −5
1
2
, −5, −4
1
2
....
22
Jour:
−5x
3
Dla funkcji f(x)=
wyznaczyć dziedzinę, asymptoty i ekstrema ?
2x+5x
2
1
Uroboros:
rozwiąż nierówność x
4
+ 4x
3
− 9x
2
− 16x + 20 > 0