pomocy
ja: Bardzo proszę o pomoc!
W rombie o polu 4,80 dm2 poprowadzono odcinek dł 2,4 dm, który łączy środki sąsiednich boków
rombu przy kącie rozwartym.Oblicz
a) dł przekątnych rombu
b) obwód rombu
c) wysokość rombu
d) pole trójkąta wyciętego z rombu przez dany odcinek
Licze na jakieś wskazówki, chociażby jak zacząć to zadanie
14 wrz 18:45
sowa:

IEFI= 2,4 dm P= 4,8 dm
2
IACI= f IBCI= e
ΔABC ~ ΔEBF w skali
k= 2
to: f= k*IEFI= 4,8 dm
e= ...........
z ΔABS z tw. Pitagorasa wyznacz "a"
OB= 4a=........
P= a*h = 4,8 => h= ...........
P(ΔABC)=
12*P( rombu)= 2,4 dm
2
to: P(ΔEBF)=
14P(ΔABC)=
18P(rombu)= ...........
dokończ obliczenia .......
15 wrz 00:30