kombinatoryka
maturzystka: Z tali 52 kart losujemy 10 kart. Ile jest możliwości otrzymania takich 10 kart w których jest :
a)conajmniej 1 pik
b) conajmniej 2 kiery
c) nie ma trefli
d) nie ma kierów ani dam
z góry dziękuje za pomoc

prosze o wyjaśnienie w miare możliwości
14 wrz 17:15
Piter: a)
W talii 52 kart znajduje się 13 kart "pikowych"
Przedrostek "co najmniej" oznacza, iż kart pikowych może być:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Trzeba rozpatrzyć wszystkie przypadki, kiedy pików w 10 kartach będzie 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,
9 i 10
Przykładowo:
Kiedy będzie jeden pik:
Robisz kombinację jednej karty pikowej z 13 dostępnych kart pikowych, a następnie otrzymany
wynik mnożysz przez kombinację 9 pozostałych kart z pozostałych 39(NIE BIERZEMY POD UWAGĘ
PIKÓW, stąd 52−13=39). czyli:
Analogicznie z podpunktem b)
c) W wylosowanych 10 kartach nie może być ani jeden trefl, to oznacza iż będziemy robili
kombinację 10 kart z 39 dostępnych(NIE BIERZEMY POD UWAGĘ TREFLI), czyli:
14 wrz 17:37
Gustlik: Piter, podpunkt a) można zrobic prosciej:
Najpierw liczysz wszystkie możliwości wylosowania 10 kart z 52:
|Ω|=C5210=15820024220
Potem liczysz z dopełnienia: jezeli zdarzenie A = "conajmniej 1 pik", to A'="nie ma pików"
Liczysz moc zbioru A':
|A'|=C3910=635745396
Zatem |A|=|Ω|−|A'|=15820024220−635745396=15184278824
Licząc w ten sposób omijamy analizowanie aż 10 przypadków i wykonywanie żmudnych obliczeń.
15 wrz 01:11
Gustlik: Ad b) Analogicznie:
|Ω|=15820024220
B="co najmniej 2 kiery" − tu trzeba byłoby analizować przypadki 2, 3, 4, ... aż do 10 kierów
B'="co najwyżej 1 kier" − tu wystarczy analizowac 2 przypadki: 0 kierów i 1 kier.
0 kierów: C3910=635745396 (tak jak 0 pików)
1 kier: C131*C399=13*211915132=2754896716
|B'|=635745396+2754896716=3390642112
|B|=|Ω|−|B'|=15820024220−3390642112=12429382108
15 wrz 01:18
Gustlik: Ad d) nie ma kierów ani dam
Kiery i damy stanowią razem 16 kart (13 kierów, w tym dama kier + 3 damy innych kolorów)
Zatem 52−16=36, czyli losujemy 10 kart z 36:
C36{10}=254186856
15 wrz 01:35