sprawdz czy rownosc jest tozsamoscia
aa: sin2α:1−cosα=1+cosα
14 wrz 23:50
żorż: | | sin2α | |
jeżeli chodzi Ci o coś w ten deseń |
| =1+cosαα to pierwsze musimy rozpatrzeć |
| | 1−cosα | |
dziedzinę: 1−cosα≠0, czyli cosα≠1 zatem α≠kπ, gdzie k liczba całkowita następnie rozpisujemy
lewą stronę równania:
| | sin2α | | 1−cos2α | | (1−cosα)(1+cosα) | |
|
| = |
| = |
| =1+cosα=P L=P, zatem jest to |
| | 1−cosα | | 1+cosα | | 1−cosα | |
tożsamosć zależności wykorzystane w zadaniu: jedynka trygonometryczna, wzór skróconego
mnożenia a
2−b
2=(a−b)(a+b)
15 wrz 00:34
żorż: przepraszam cosα≠2kπ
15 wrz 00:35