CIĄGI
nina: pan nowak złożył do banku 5000 PLN . po 18 miesiącach wypłacił 5495,52 PLN . jakie było
oprocentowanie w skali roku jeżeli bank kapitalizował odsetki co pół roku


14 wrz 21:53
Bogdan:
Rozwiąż to równanie z niewiadomą p:
| | p | |
5495,52 = 5000*(1 + |
| ) (3/2) * 2 |
| | 200 | |
14 wrz 22:07
Bogdan:
Korzystamy z zależności:
K − kwota początkowa (tu K = 5000)
K
n − kwota po n latach (tu K
n = 5495,52 i n = 3/2)
p − roczna stopa procentowa
m − liczba określająca, ile razy w roku następuje kapitalizacja odsetek (tu m = 2)
14 wrz 22:14
nina: dzięki
14 wrz 22:25
nina: kiedy otrzymamy większą kwotę lokując pieniądze na : 4% przez 10 lat czy może lokując pieniądze
na 10% przez 4 lata

? zakładamy roczną kapitalizacją odsetek
14 wrz 22:27
Bogdan:
Masz już podany wzór, wstaw swoje dane i wykonaj obliczenia (m = 1).
14 wrz 22:34
Bogdan:
... i podaj rozwiązanie pierwszego zadania, sprawdzę.
14 wrz 22:35
Bogdan:
nina ? Czekam
14 wrz 23:44