POMOOOOCY!!
banan ;D: 1. Rozłóż na czynniki.
a) x2−2
b) 2x2−9
c) −4x2+36
d) −64x2+0,25
2. Wyznacz pierwiastki trójmianu kwadratowego. Przedstaw trójmian w postaci iloczynowej.
a) y=x2−8x+15
b) y=x2−6x+8
3. Przedstaw trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej, jeżeli jest to możliwe.
a) y=x2−6x−7
14 wrz 17:54
banan ;D: POOOOOMOCY!
14 wrz 17:58
banan ;D:
14 wrz 18:02
Kejt:
1. zastosuj wzór na różnicę kwadratów. dla przykładu:
a) x2−2=(x+√2)(x−√2)
2. przyrównujesz do zera, liczysz deltę i dwa pierwiastki.
14 wrz 18:08