prosze o pomoc wynik wychodzi mi błędny :/
Adaś :///////: pole tr. jest równe 25√3 a jego obw 10(2+√3 )oblicz dł okręgu wpisanego w ten trójkąt
14 wrz 22:45
Anna: | | 2P | |
Użyj wzoru: r = |
| |
| | a + b + c | |
14 wrz 22:49
Adaś :///////: użyłem.... kilka krotnie robiłem to zadanie i nie wiem
w odpowiedzi jest 10Pi(2
√3−3

//////
14 wrz 22:52
sushi_ gg6397228: bo masz policzyc obwod okregu czyli 2*ρ*r
14 wrz 22:54
sushi_ gg6397228: 2π r
14 wrz 22:54
Adaś :///////: no i obliczam... i nie wychodzi 10pi(2
√3−3) naprawde nie wiem ja kto rozwiazac aby wynik
wyszedł taki jak w odpowiedziach... a wątpie aby sie pomylili ...
14 wrz 22:55
Bogdan:
O jaki trójkąt chodzi?
14 wrz 22:57
sushi_ gg6397228: ile wyszedl r
14 wrz 22:57
sushi_ gg6397228: odpowiedz jest dobra 10 π(2√3−3)
14 wrz 22:58
Adaś :///////: nie pisze jaki to trójkąt pisze tylko tyle co napisałem

we wskazówce pisze że Promien r okręgu wpisanego w tr. wyznaczamy ze wzory P=p*r, gdzie
P=25
√3, p=1/2 *10(2+
√3) wszystko obliczam i wynik całekiem inny − banalnei prosty
14 wrz 22:59
Adaś :///////: mi r wyszedł r=1/2
14 wrz 23:00
sushi_ gg6397228: to po chinsku to skracasz
14 wrz 23:01
Godzio:
| | 2P | | 50√3 | | 1 | |
r = |
| = |
| − jak z tego mogło wyjść |
|  ? |
| | a + b + c | | 10(2 + √3) | | 2 | |
14 wrz 23:01
mila: podstaw to r ,które napisał Godzio do 2πr skróc a pózniej pozbadż sie pierwiastka w
mianowniku mnożac przez 2−√3
14 wrz 23:05
Adaś :///////: | | 2*25√3 | |
nio ^^... własnie nie wiem xD... ja skróciłem ... r= |
| ) |
| | 10*(2+√3 | |
14 wrz 23:05
Bogdan:
| | 10(2 + √3) | |
PΔ = 25√3, p = |
| = 5(2 + √3), |
| | 2 | |
P
Δ = p * r ⇒ 25
√3 = 5(2 +
√3) * r ⇒ r = ....
14 wrz 23:06
mila: dlaczego nie przez 10
14 wrz 23:07
Adaś :///////: ^^ chyba troche puźna pora =D musze sobie strzelic kawe zeby przemyśleć własna głupote ^^
14 wrz 23:07
mila: tak nie mozna skracac
14 wrz 23:08
mila: jezeli w mianowniku jest + lub − to liczbe z licznika musisz skracac przez kazda liczbę w
mianowniku a nie tylko jedną
14 wrz 23:10
Godzio:
późna jeśli już
14 wrz 23:13
Adaś :///////: nioo własnie "późna" oj bd o tym już pamiętać coś mi sie w głowie pokićkało przez te wszystkie
koła i okręgi

dziękuje

za pomoc z resztą sobei poradze migiem
14 wrz 23:14