średnia
xyz: wykaż że jeżeli średnia x
2 jest średnią arytmetyczną kwadratów liczb: x
1, ..., x
k, a średnia
y
2 jest średnią artymetyczną kwadratów liczb: y
1, ..., y
l to średnia arytmetyczna kwadratów
| | k* średnia x2 + l* średnia y2 | |
wszystkich tych liczb jest równa: |
| |
| | k+l | |
14 wrz 15:23
Godzio:
| | x12 + x22 + ... + xk2 | |
x2 = |
| ⇒ x2 * k = x12 + x22 + ... + xk2 |
| | k | |
| | y12 + y22 + ... + yl2 | |
y2 = |
| ⇒ y2 * l = y12 + y22 + ... + yl2 |
| | l | |
| | x12 + x22 + ... + xk2 + y12 + y22 + ... + yl2 | |
średnia: |
| = |
| | k + l | |
14 wrz 15:28
xyz: jak wyszedł ci ten wynik? co tam skróciłeś że tak wyszło?
14 wrz 15:36
Godzio: podstawiłem po prostu
14 wrz 15:51
xyz: aaa no tak, dzięki
14 wrz 16:05
xyz: a jak obliczyć odchylenie standardowe ocen dla całej klasy mając dane odchylenie ocen
dziewczyn=0,9 i chłopców=1,5 oraz średnią ocen dziewczyn=4 i chłopców=4,2
14 wrz 16:06
14 wrz 16:13
xyz: nie pomaga mi to, możesz podpowiedzieć?
14 wrz 16:16
14 wrz 16:28
xyz: to też wiele mi nie mówi..
14 wrz 16:30