określ dziedzinę wyrażenia wymiernego
player: mam kilka przykladow na zadanie i nie moge sobie poradzic z dwoma. a zadanie brzmi: okresl
dziedzine podanego wyrazenia a nastepnie przedstaw wyrazenie w prostrzej postaci
6x4+5x2
−−−−−−−
−7x3+2x2
20x−5
−−−−−
4x3−x2
14 wrz 18:05
Kejt:
przyrównujesz mianownik do zera:
−7x
3+2x
2=0
2x
2−7x
3=0
wyłączam "x
2" przed nawias:
x
2(2−7x)=0
żeby to równanie było równe zero, jedna z liczb musi być równa zero, więc:
x
2=0 v 2−7x=0
następnie wykluczam ją z dziedziny, bo mianownik nie może być równy 0:
| 6x4+5x2 | | x2(6x2+5) | | 6x2+5 | |
| = |
| = |
| |
| −7x3+2x2 | | x2(2−7x) | | 2−7x | |
drugie Twoje.
14 wrz 18:16
player: dzieki wielkie teraz juz sobie poradze
14 wrz 18:31