Pole trapezu bez wysokości, pomocy! ;)
zkosmosu: Oblicz pole trapezu, mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c, d.
a=11, b=6, c=12, d=13.
14 wrz 18:32
AS:

]Punkt 1.
Poprowadzić CE równoległą do BD.
Wtedy w ΔAEC mamy: AE = a − b,CE = c,AC = d
Wzorem Herona obliczyć pole trójkąta S.
Punkt 2.
| | 1 | |
Obliczyć wysokość z wzoru S = |
| AE*h |
| | 2 | |
Punkt 3.
Obliczyć pole równoległoboku EBCD: S1 = b*h
Punkt 4.
Obliczyć pole trapezu: St = S + S1.
15 wrz 08:59
szok: W trapezie ktorego podstawy mają długosc 10 i 4 miary katów przy dłuższej podstawie wynoszą 45
stopni i 30 stopni . Oblicz pole tego trapezu
27 lis 22:24
sushi_ gg6397228:
to juz dzisiaj bylo, poszukaj w wyszukiwarce
27 lis 22:35
27 lis 22:36
ona: w trapezie rownoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dluzsza od drugiej, a przekatna
trapezu dzieli kat przy dluzszej podstawie na polowy. oblicz dlugosci bokow trapezu wiedzac ze
jego pole rowne jest 3√3
24 lut 11:08