Termodynamika
Fizyczka:
Cześć! Macie tu fajne forum.Nie trzeba posługiwać się lateksem,a można otrzymać
czytelny zapis.(Gdyby jeszcze wyeliminować złośliwości "chochlika")
Ale do rzeczy.Mam pytanie.W podstawowym wzorze teorii kinetycznej gazów
p=23*NV*Ek ⇔23*NV*mv22,jeśli N jest liczbą Avogadro to:
m− to masa
a) gramocząsteczki danego gazu
b) ogólna masa gazu
c) atomu danego danego gazu
d) cząsteczki danego gazu pomnożona przez liczbę gramocząsteczek
e) inna możliwość
)
14 wrz 12:55
14 wrz 13:06
b.: P.S. Nie lateksem, tylko latexem albo ew. latechem (to ,,x'' czyta sie jak ,,ch'')
14 wrz 13:17
Fizyczka:
b−przenieś się na stronicę lingwistyczną,właściwe miejsce dla uwag − dupereli nic nie
wnoszących
sushi−standardowa uwaga , masa to masa −kg[SI],(ewentualnie gramy) ,ale nie oto biega
14 wrz 13:45
Krzysiek: odpowiedź (c)
14 wrz 13:58
Krzysiek: Można to wyprowadzić w uproszczony sposób. Przede wszystkim gaz jest jednoatomowy.
Weźmy kawałek ściany zbiornika o powierzchni A, i okres czasu t. Siła działająca na ten kawałek
ściany to:
Δp − zmiana pędu jednej cząsteczki
u − ilość uderzających cząsteczek
Δp = 2mv
x
m − masa jednej cząsteczki
v
x − współrzędna prędkości prostopadła do ściany
u = v
xtA*n
n − objętość molowa
A teraz zauważamy że:
| | 1 | |
(*) tylko połowa wszystkich atomów zmierza do tłoka − co daje czynnik |
| |
| | 2 | |
podstawiamy i dostajemy ten wzór
14 wrz 14:09
Fizyczka:
A jeżeli ten gaz to np: O2,N2,CO2.Ale kombinuj!
Wolała bym odpowiedż na poziomie magistra ,a nie magistrali
14 wrz 14:28
ona.: ale tu macie teksty...
14 wrz 14:52
Krzysiek: Ostra jest, nie? Od razu widać że fizyczka!
Jak mamy gaz więcej−atomowy to jest ta różnica że cząsteczki nie tylko latają ale jeszcze
| | 1 | |
drgają. Z zasady ekwipartycji na każdy stopień swobody przypada tyle samo energii ( |
| kT |
| | 2 | |
jeśli dobrze pamiętam) − i stąd będziemy dostawać różne współczynniki np:
| | 2 | |
Dla jednoatomowego z tego wzoru co masz wynika, że PV= |
| U |
| | 3 | |
U − energia wewnętrzna
Ogólnie: PV=(γ−1)U
| | 5 | | 7 | | 4 | |
γ= |
| dla jednoatomowego ; |
| dla dwuatomowego ; |
| dla fotonów itd |
| | 3 | | 5 | | 3 | |
A w rzeczywistości γ jest funkcją temperatury i paru innych rzeczy i można znaleźć w sieci
gammy dla różnych substancji w różnych temperaturach.
Nie mam magistra, ale to samo można przeczytać w niejednej książce napisanej przez profesorów!
Polecam np Feynmana − wykład 39, tom II (to nie tylko profesor, to noblista!)
14 wrz 15:13
Krzysiek: I wzór PV=(γ−1)U można zapisać w podobnej postaci do twojego, że U=NE
(N− ilość cząsteczek ; E − energia jednej)
tylko wtedy E to jest cała energia wszystkich stopni swobody cząsteczki − proporcjonalna do
masy cząsteczki
14 wrz 15:22
Krzysiek: łał

odnoszę wrażenie że to forum idzie w dziwną stronę
14 wrz 15:31
Bożena:
Popieram Olę.Gra pólsłowek ,czyli studiuje Gruzin(Goridze zresztą).Tylko co te
pierdoły mają wspólnego z nauką.Jak któś zna wyraz indeks,to jeszcze nie znaczy
,że studiuje
14 wrz 16:32
Waldemar:
Mój Boże! Nie trzeba się wysilać na przytaczanie teoretycznych wywódów(czy
pseudoteoretycznych)
Ale odpowiedź poprawna to chyba d nie c
15 wrz 14:17