Dla jakich wartości parametru a, wielomian W jest podzielny przez dwumian Q.
POMOCY!!!!!!!!: Dla jakich wartości parametru a, wielomian W jest podzielny przez dwumian Q.
W(x)=−x6+2x4+3x3+5x2+(a2−9a+3)x+2a
Q(x)=x+2
14 wrz 19:02
Kejt: podstaw za x=−2 i przyrównaj do zera. (z twierdzenia bezout)
14 wrz 19:04
POMOCY!!!!!!!!: Wyszło mi coś takiego −2a2+20a−10
14 wrz 19:15
Kejt: no i teraz liczysz z tego deltę i pierwiastki.. wzory masz?
14 wrz 19:16
POMOCY!!!!!!!!: Mam
14 wrz 19:17
POMOCY!!!!!!!!: Wyszło mi, dziekuję
14 wrz 19:20
Kejt: proszę
14 wrz 19:20