Adam: √3−√5 +
√3+√5 = ? Jak to zrobić? Pierwszy raz widzę pierwiastek pod pierwiastkiem
14 wrz 19:10
bibi: √3 − √5 + √3 + √5 = x |2
3 − √5 + 2(9 − 5) + 3 + √5 = x2
6 + 8 = x2
x2 = 14
x = √14
14 wrz 19:15
Hmmm: przykro mi ale rozwiązanie jest błędne jeżeli nie wierzycie to wystarczy sprawdzić na
kalkulatorze.......................
14 wrz 19:42
bibi: to gdzie się machnąłem

?
14 wrz 19:46
Hmmm: w sposobie rozwiązywania
14 wrz 19:48
bibi: już wiem − w 2 linni być powinno:
3 − √5 + √2(9−5) + 3 +√5 = x2
6 + √8 = x2
6 + 2√2 = x2
x = √6+2√2
14 wrz 19:50
Bogdan:
| | 1 | | √5 | |
3 − √5 = ( |
| − |
| )2 |
| | √2 | | √2 | |
oraz
| | 1 | | √5 | |
3 + √5 = ( |
| + |
| )2 |
| | √2 | | √2 | |
| | 1 | | √5 | | 1 | | √5 | |
√ 3 − √5 + √ 3 + √5 = | |
| − |
| | + | |
| + |
| | = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| | √5 | | 1 | | 1 | | √5 | |
= |
| − |
| + |
| + |
| = √10 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
14 wrz 20:32
zaraz matura!: (a+b)2 do tego wzoru trzeba podstawic √3 − √5 i √3 + √5
14 wrz 20:35