ciag liczbowy **
Cinu: oblicz a
1 i różnicę:
| ⎧ | a3 + a5 = 24 | |
| ⎩ | a3 * a 5 = 135 |
|
2a
1 + 6r = 24
a
21 + 6ra
1 + 8r
2 = 135
dalej nie wiem jak
14 wrz 22:27
sushi_ gg6397228:
wyznaczasz a1 z pierwszego i podstawiasz do drugiego, potem rownanie kwadratowe i delta...
14 wrz 22:30
think: z pierwszego równania wyliczasz a1 = 12 − 3r i podstawiasz do drugiego równania, masz funkcję
kwadratową liczysz deltę i pierwiastki...
14 wrz 22:30
sushi_ gg6397228:
bez bawienia sie ( obliczania ) widac ze 135= 27*5= 9*15 i 9+15= ...
14 wrz 22:33
Cinu: udowodnij to sushi
14 wrz 22:38
Cinu: nie wiem jak to zrobic, r= 4, podkladam i x1 = 1, x2 = 2
pomocy.
14 wrz 22:39
sushi_ gg6397228: juz zostalo udowodnione
9*15= 135
9+15= 24
wiec juz po tym powinienes poznac ze r≠4
14 wrz 22:42
Cinu: mozesz mi to rozpisac od postaw?
14 wrz 22:45
sushi_ gg6397228: napisz swoje obliczenia
14 wrz 22:47
Cinu: nie umiem. sorry nie rozumiem.
14 wrz 22:53
sushi_ gg6397228:
nie umiesz zrobic podstawienia i potem rozwiazac rownania kwadratowego−
czy Tobie sie po prostu nie chce i na gotowca czekasz
14 wrz 22:57
sowa:
a3 +a5= 24 => a1+3r= 12 => a4 = 12
to: a3= a4−r = 12−r
a5= a4+r= 12+r
a3*a5= 135 => ( 12−r)(12+r)= 135 => 144 −r2=135
to r2= 9 => r= 3 v r= −3
dla r= 3 a1= a4 −3r= 12−9= 3
dla r= −3 a1= 12+9= 21
mamy dwa takie ciągi spełniające warunki zadania:
I : 3,6,9,12,15, ......
II : 21, 18, 15, 12, 9,.........
14 wrz 23:13
sowa:
Cinu
Pasuje? ........ taki gotowiec?
14 wrz 23:23
Cinu: dziękuje za zrobienie. Nie czekam na gotowca jak inni bo zadania domowe nie pisze na tej
stronie tylko odrabiam samemu. To było tak z ciekawości.
14 wrz 23:23
sowa:
14 wrz 23:25
Gustlik: Najlepiej skorzystać ze średniej arytmetycznej:
a
3 + a
5 = 24 /:2
a3 * a 5 = 135
Stąd:
a
4=12
a
3=a
4−r=12−r
a
5=a
4+r=12+r
Podstawiamy to do 2 równania:
(12−r)(12+r)=135
144−r
2=135
−r
2=135−144
−r
2=−9
r
2=9
r=3 V r=−3
a
1=a
4−3r (bo 1=4−3 − "cofamy się" o 3 wyrazy)
a
1=12−3*3=12−9
a
1=3
Lub
a
1=12−3*(−3)=12+9
a
1=21
Mamy 2 ciągi:
a
1=3, r=3
lub
a
1=21, r=−3
15 wrz 01:42
ola: x−4,5x+12
21 kwi 19:37