pomocy pomocy 5^x+2* 7^2x+4= 21^x+2
iwka: 5x+2* 72x+4= 21x+2
14 wrz 18:44
iwka: pomoze ktoś?
14 wrz 19:05
Piter: Hmmm można to tak zrobić
5x+2+(7x+2)2=(7*3)x+2
5x+2+{7x+2}2=7x+2*3x+2| : 7x+2
5x+2=3x+2
Teraz na logikę. Aby te dwie liczby były równe MUSZĄ być podniesione do zerowej potęgi. Każda
liczba do zerowej potęgi daje 1.
Zatem
x+2=0
x=−2
14 wrz 19:31
Hmmm: od kiedy
(7
x+2)2/7
x+2=0


14 wrz 19:37
Piter: Fakt, zapomniałem dodać 1, niemniej jednak jest to bez znaczenia dla równania:
5x+2*1=3x+2
Jak wiemy z mnożenia przez 1⇒a*1=a
14 wrz 19:41
Hmmm: a od kiedy
(7x+2)2/7x+2=1
14 wrz 19:44
14 wrz 19:46
Hmmm: lol odsyłaczem mnie poczęstował
(33)2/33=?
14 wrz 19:49
Hmmm: jak powiesz że 1 to skręcę ci kark
14 wrz 19:50
iwka: no to już nie wiem^^
14 wrz 19:55
Piter: Hmm, dobrze prawisz, zagalopowałem się...
7x+2*5x+2=3x+2
Chociaż rozwiązanie będzie to samo.
14 wrz 19:57
Piter: Groźby karalne są zbyteczne, jak mawiał Roosvelt "Błędów nie popełnia ten, kto nic nie robi."
14 wrz 20:00
Bogdan:
5
x+2 * 7
2x + 4 = 21
x+2
(5 * 49)
x+2 = 21
x+2 / : 21
x+2
| | 5 * 49 | | 5 * 49 | | 5 * 49 | |
( |
| )x+2 = 1 ⇒ ( |
| )x+2 = ( |
| )0 |
| | 21 | | 21 | | 21 | |
x + 2 = 0 ⇒ x = −2
14 wrz 20:08