Ciągi
konrad509: Jak znaleźć wzór ogólny ciągu mając tylko jego elementy?
14 wrz 15:25
Godzio:
jeśli masz 2 wyrazy ciągu to możesz obliczyć a1 i r a co z atym idzie także an
a4 = 2
a6 = 16
sposób 1:
a6 = a1 + 5r = 16
a4 = a1 + 3r = 2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2r = 14
r = 7
a1 + 5 * 7 = 16
a1 = 16 − 35 = −19
an = a1 + (n − 1)r = ...
sposób 2
trochę szybszy
a6 − a4 = 2r
16 − 2 = 2r
14 = 2r
r = 7
i dalej tak jak wyżej
14 wrz 15:33
konrad509: A dla ciągu geometrycznego?
14 wrz 15:48
Godzio:
analogicznie tyle że tam masz
a
4 = a
1q
3
a
6 = a
1q
5
| a6 | | 16 | |
| = q2 => q2 = |
| => q2 = 8 => q = 2√2 v q = −2√2 i wracasz i obliczasz |
| a4 | | 2 | |
a
1
14 wrz 15:51
AS:
Nie ma reguły ustalającej wzór dla każdego ciągu.
Jeżeli jest mowa o ciągach arytmetycznym bądź geometrycznym to tak.
Przykład 1
| | 1 | | 2 | | 3 | |
Dany jest ciąg liczbowy |
| , |
| , |
| ,... |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
Dostrzec tu można pewną prawidłowość − licznik jest mniejszy o 1
od mianownika.Na podstawie tego spostrzeżenia ustalamy wzór
| | n | |
a[n] = |
| dla n = 1,2,3,... |
| | n + 1 | |
Przykład 2
Dany jest ciąg liczbowy: 3,5,9 ,...
Wzór ciągu: a[n] = 2
n + 1 dla n = 1,2,3,...
14 wrz 16:08