Wiedząc, że tgα + ctgα = 4, oblicz:
zupa: Wiedząc, że tgα + ctgα = 4, oblicz:
|tgα − ctgα|
14 wrz 15:41
Godzio:
tgα + ctgα = 4
tg2α + 2tgαctgα + ctg2α = 16
tg2α + ctg2α + 2 = 16
(tgα − ctgα)2 + 2tgαctgα + 2 = 16
(tgα − ctgα)2 = 12 / √
|tgα − ctgα| = 2√3
14 wrz 15:49
zupa: dzięki. Nie rozumiem tylko 4 linijki. Ktoś wie jakie tam są przekształcenia?
14 wrz 18:35
Radosław:
tgα*ctgα=a*1a
14 wrz 19:36
zupa: hmm. Raczej mi chodzi o przejście z 3 linijki do 4
15 wrz 07:18
AS:
| | 1 | |
Otrzymuję równanie t + |
| = 4 ⇒ t2 − 4*t + 1 = 0 i dalej delta. |
| | t | |
15 wrz 09:02
kachel: heheheh znow on mnie uprzedzil
15 wrz 09:18
b.: rozpisz 4 linijke (otworz nawias korzystajac ze wzoru skroconego mnozenia), wtedy stanie sie
jasne, ze 4 linijka = 3 linijka
15 wrz 10:16
zupa: Dzięki AS. Z moją tępotą udało mi się NARESZCIE to zrozumieć. Po prostu nie widziałem, że 16
trzeba "zabrać" 2 żeby pasowało do wzoru.
tgα + ctgα = 4 / ()
2
(tgα + ctgα)
2= 16
tg
2α +2tgαctgα + ctg
2α = 16
tg
2 + ctg
2α = 16 − 2tgαctgα
tg
2α +ctg
2α = 14
tg
2α − 2tgctg + ctg
2α = 12
(tg − ctg)
2 = 12 / √
|tg − ctg| = 2
√3
Ale ja jestem ciemny. Dziękuję wam bardzo. W razie innych problemów nie omieszkam tu napisać
15 wrz 20:07