układ równań z dwiema niewiadomymi
Nikola: nie mogę sobie poradzić z kilkoma przykładami:
a)
⬠−2x+4y=−2
⬠3x−6y=3
b)
⬠x+2y=1
⬠−2x−4y=−2
c)
⬠10x−5y=15
⬠−2x+y=4
d)
⬠2x−4y=2
⬠3x−6y=6
14 wrz 14:46
sushi_ gg6397228:
w czym masz problem? jezeli nie znasz metod obliczania to najpierw trzeba poczytac w
podreczniku
14 wrz 14:47
Nikola: ku twojemu zdziwiniu znam metody z tym, ze wychodza mi jakies ułamki i poprostu nie wiem czy
to jest dobrze. Gdybym znała chociaż wynik byłoby mi prościej
14 wrz 14:50
sushi_ gg6397228: to zapisz rozwiazanie zadan po kolei, to zobacze co i jak
14 wrz 14:52
sushi_ gg6397228:
bo jak podam suche liczby to jak nie beda sie zgadzac z Twoimi
to dalej nie bedziesz wiedziec gdzie robisz bład
14 wrz 14:53
Nikola: a) ⬠−2x+4y=−2
⬠ 3x−6y=3
⬠−2x=−2−4y/:(−2)
⬠x=1+2y
⬠3(1+2y)−6y=3
⬠3+6y−6y=3
i nie wiem co tutaj dalej 0=0?
14 wrz 14:58
sushi_ gg6397228:
−2x+4y =−2 / : (−2)
3x−6y=3 / : (3)
x−2y=1
x−2y=1
uklad nieoznaczony (dwie proste pokrywajace sie ) niesonczenei wiele rozwiazan
14 wrz 15:01
Mu: tak, 0=0 − równianie tożsamościowe − nieskończenie wiele rozwiązań.
14 wrz 15:01
Nikola: czy w drugim tzn w przykładzie b) tez bedzie taki przypadek?
14 wrz 15:03
sushi_ gg6397228: b) podziel prze (−2) drugie i masz to samo
14 wrz 15:04
Nikola: c)
⬠10x−5y=15
⬠−2x+y=4
⬠x={15}{10}y
⬠−2x+y=4
⬠x=2
⬠y=8
czy ten przyklad jest dobrze rozwiązany?
14 wrz 15:08
Nikola: przprzyklad d) sprzeczny?
14 wrz 15:10
sushi_ gg6397228: c) podziel pierwszy przez (−5) i co wyjdzie
14 wrz 15:12
b.: czesciowo mozna to sprawdzic tak: wstawiasz takie x i y do poczatkowego ukladu i np. 1. rowanie
ma postac:
10*2 − 5*8 = 15 <−nieprawda
czyli masz gdzies blad...
3 wiersz: x={15}{10}y wyglada na zle wyliczony
14 wrz 15:13
Nikola: czyli c) 2x−y=3
−2x+y=4
2x=3+1y/:2
x={3}{2}+{1}{2}y
−2({3}{2}+{1}{2})+y=4
−3=4 ?
14 wrz 15:17
sushi_ gg6397228: WIDZIESZ ZE po lewej stronie masz to samo a po prawej co innego
to samo moze byc jak masz
x+y=2
x+y=5 wiec jak samo dwoch liczb moze dac za kazdym razem co innego
c) sprzecznosc
14 wrz 15:21