okręgi
gimigis: mam pytanie

każda odpowiedź mile widziana

Piszę kartkówkę z matematyki : Okrąg wpisany i opisany na trójkącie. Zadania średnio mi
wychodzą, zawsze ktoś musi zacząć to później umiem już zrobić

nie wiem jak się najlepiej
przygotować
14 wrz 22:05
think: najlepiej zrób całe mnóstwo zadań, bo wtedy rozkminisz kartkówkę bez podpowiedzi osób
trzecich
14 wrz 22:19
Bogdan:

R − długość promienia okręgu opisanego
r − długość promienia okręgu wpisanego
P
Δ − pole powierzchni trójkąta
| | 1 | |
p = |
| (a + b + c) − połowa obwodu trójkąta |
| | 2 | |
1. Trójkąt dowolny (rys
a)
| | a | | b | | c | |
R = |
| = |
| = |
| |
| | 2sinα | | 2sinβ | | 2sinγ | |
2. Trójkąt równoboczny (rys
b)
| | 1 | | 1 | |
R = |
| a√3, r = |
| √3, R = 2r |
| | 3 | | 6 | |
3. Trójkąt prostokątny (rys
c)
Wzory dla trójkąta dowolnego mają oczywiście zastosowanie dla trójkąta równobocznego
i prostokątnego.
14 wrz 22:30
Bogdan:
To są wzory, ale dla osiągnięcia sprawności w rozwiązywaniu zadań zastosuj się do
porady think, czyli najlepiej zrób całe mnóstwo zadań.
14 wrz 22:32
mila: podstawa to wiadomości
np podaj mi związek miedzy wysokościa trójkata a promieniem koła opisanego i wpisanego w
trójkat
14 wrz 22:35
gimigis: dziękuję
14 wrz 22:37
Bogdan:
mila − na Twoje pytanie nie można odpowiedzieć. Sformułuj pytanie precyzyjniej.
14 wrz 22:39
mila: uciekło

w trójkat równoboczny
14 wrz 22:41
gimigis: mam takie zadanie i nie umiem go zrobić:
Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku równym 120
stopni. Oblicz długość boków tego trójkąta. I w tym zadaniu wolałabym uniknąć stosowania jakiś
tangensów i nie wiadomo jeszcze czego
14 wrz 22:58
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kątach 30
o, 60
o. 90
o.
14 wrz 23:41