matematykaszkolna.pl
okręgi gimigis: mam pytanie każda odpowiedź mile widziana Piszę kartkówkę z matematyki : Okrąg wpisany i opisany na trójkącie. Zadania średnio mi wychodzą, zawsze ktoś musi zacząć to później umiem już zrobić nie wiem jak się najlepiej przygotować emotka
14 wrz 22:05
think: najlepiej zrób całe mnóstwo zadań, bo wtedy rozkminisz kartkówkę bez podpowiedzi osób trzecichemotka
14 wrz 22:19
Bogdan: rysunek R − długość promienia okręgu opisanego r − długość promienia okręgu wpisanego PΔ − pole powierzchni trójkąta
 1 
p =

(a + b + c) − połowa obwodu trójkąta
 2 
1. Trójkąt dowolny (rys a)
 a b c 
R =

=

=

2sinα 2sinβ 2sinγ 
 abc 
R =

4PΔ 
 PΔ 
R2 =

2sinα sinβ sinγ 
 PΔ 
r =

p 
2. Trójkąt równoboczny (rys b)
 1 1 
R =

a3, r =

3, R = 2r
 3 6 
3. Trójkąt prostokątny (rys c)
 c 
R =

2 
 1 
r =

(a + b − c}.
 2 
Wzory dla trójkąta dowolnego mają oczywiście zastosowanie dla trójkąta równobocznego i prostokątnego.
14 wrz 22:30
Bogdan: To są wzory, ale dla osiągnięcia sprawności w rozwiązywaniu zadań zastosuj się do porady think, czyli najlepiej zrób całe mnóstwo zadań.
14 wrz 22:32
mila: podstawa to wiadomości np podaj mi związek miedzy wysokościa trójkata a promieniem koła opisanego i wpisanego w trójkat
14 wrz 22:35
gimigis: dziękujęemotka
14 wrz 22:37
Bogdan: mila − na Twoje pytanie nie można odpowiedzieć. Sformułuj pytanie precyzyjniej.
14 wrz 22:39
mila: uciekło emotka w trójkat równoboczny
14 wrz 22:41
gimigis: mam takie zadanie i nie umiem go zrobić: Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku równym 120 stopni. Oblicz długość boków tego trójkąta. I w tym zadaniu wolałabym uniknąć stosowania jakiś tangensów i nie wiadomo jeszcze czego
14 wrz 22:58
Bogdan: rysunek Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kątach 30o, 60o. 90o.
14 wrz 23:41