ciekawe zadanko
ktb: Obwód prostokąta wynosi 50 cm. Jeżeli jeden bok prostokąta zwiększymy o b cm, a drugi
zmniejszymy o 2 cm, to pole prostokąta się nie zmieni. Oblicz długość boków prostokąta.
Proszę o wyjasnienie zadania.
14 wrz 20:56
Bogdan:
Czego nie rozumiesz?
14 wrz 20:58
ktb: Raczej nie wiem jak to ująć w równaniach
14 wrz 21:03
robinka: o ile zwiększy się bok prostokąta?
14 wrz 21:06
ktb: o b cm
14 wrz 21:09
Bogdan:
... jeden bok prostokąta jest zwiększony o ... ? (o b czy o 6?)
14 wrz 21:10
ktb: Zadanie jest dobrze napisane...
14 wrz 21:14
Bogdan:
To w tej sytuacji traktujemy na razie b jak parametr i tworzymy układ równań:
x, y − długości pierwszego prostokąta
1. 2x + 2y = 50
2. (x + b)(y − 2) = xy
14 wrz 21:14
ktb: Mógłbyś to dokończyć, bo jeszcze nie opanowalem równan z parametrem?
14 wrz 21:19
Bogdan:
1. 2x = 50 − 2y ⇒ x = 25 − y
| | 50 + 2b | |
2. xy = xy − 2x + by − 2b ⇒ 0 = −50 + 2y + by − 2b ⇒ y = |
| |
| | b + 2 | |
| | 50 + 2b | |
1. x = 25 − |
| = ... dokończ |
| | b + 2 | |
Uważam jednak, że zamiast b powinna być w treści zadania jakaś liczba.
14 wrz 21:33
ktb: Dziekuje za pomoc. Zadanie pochodzi ze starego podręcznika do algebry. Gdybym miał skaner to
bym ci podeslal skana, abyś uwierzył, że jest b zamiast liczby
15 wrz 15:14