podział czworokątow. Trapezoidy
Alicja : Oblicz miary kątów czworokąta ,jeśli:
a)pierwszy kąt jest o 20∧ mniejszy od drugiego, trzeci kąt jest o 70∧ większy od pierwszego, a
czwarty jest średnią arytmetyczna trzech pozostałych
b)miary kolejnych kątów pozostają w stosunku 2:3:5:5
c)miara kąta drugiego stanowi 75% miary kąta pierwszego ,kąt trzeci jest o 25% wiekszy od kąta
drugiego ,a miara kąta czwartego stanowi 29:16 miary kąta pierwszego
POMOCY! O.O
14 wrz 19:41
sowa:
a) α +β+γ+δ= 360
o
| | α+α+20+α+70 | |
α , β=α+20o , γ= α+70o , δ= |
| = α+30
|
| | 3 | |
α+α+20+α+70 +α+30= 360
α=..........
b) α=2x , β= 3x , γ= 5x , δ= 5x
2x+3x+5x+5x= 30
x=.......
c) α, β=
34α, γ= 1
14*
34α=
1516α , δ=
2916α
α+β+γ+δ= 360
α= ........
14 wrz 20:00