Funckja
Jour: | | −5x3 | |
Dla funkcji f(x)= |
| wyznaczyć dziedzinę, asymptoty i ekstrema ? |
| | 2x+5x2 | |
14 wrz 08:49
Jour: Pomoże ktoś ?
14 wrz 09:18
Jour:
14 wrz 12:34
sushi_ gg6397228: jak sie liczy dziedzine−−> co sie bierze pod uwage?
jakie sa wzory na symptote pionowa, ukosna?
ekstrema−−> pochodna z ułamka
14 wrz 12:36
Jour: 1)tylko mianownik bierze się po uwagę
2)tego nie umiem znaleźć w kajecie
3)
14 wrz 12:46
sushi_ gg6397228: 1) to juz wiesz jak znaleźć dziedzine−− czekam na odpowiedz prawidlowa
2) wzory sa na necie
3) esktrema= maksimum, minimum funkcji to sie liczy pochodne,
tutaj masz ułamek wiec liczysz pochodna ułamka
14 wrz 12:50
Jour: czyli dziedzina będzie jakoś tak 2x+5x2≠0
5x2≠−2x /x
5x≠−2 /5
x≠−2
14 wrz 13:09
sushi_ gg6397228: | | 2 | |
x(2−5x) ≠0 czyli x≠0 lub x≠ |
| |
| | 5 | |
14 wrz 13:28
Jour: a wzory na asymptoty pionowa to lim
x=−∞ f(x) lim
x=∞ f(x)
| | f(x) | | f(x) | |
ukośne limx→−∞= |
| limx→∞= |
|
|
| | x | | x | |
14 wrz 13:29
sushi_ gg6397228: asymptota pionowa to szukasz "x" wyrzuconych z dziedziny
| | 2 | | 2 | |
dziedzina x ∊(−∞; 0) U (0, |
| ) U ( |
| ; +∞) |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | |
i liczymy granice lewo i prawostronne dla x= 0 i x= |
| |
| | 5 | |
asymptota ukosna y=ax+b
| | f(x) | |
a= lim |
| jezeli "a" istnieje to |
| | x | |
b= lim (f(x)− ax)
14 wrz 13:36
Jour: Kurczę nie mam pojęcia jak to policzyć nie spałem całą noc i ledwo pisze , Możesz policzyć
jedna stronę dla przykład a z resztą spróbuje . ( tak będzie chyba najlepiej)
14 wrz 13:45
14 wrz 13:49
sushi_ gg6397228: tutaj nie ma "tex'a" do pisania wiec nie bedzie moj zapis dobrze wygladał
14 wrz 13:50
Jour: | | −53 | |
Patrze na te przykłady i dalej nie wiem co zrobić limx=0= |
|
|
| | 2x+5x2 | |
i co mogę w tej sytuacji "x" zredukować czy nie ?
14 wrz 13:53
sushi_ gg6397228: korekta, bo nie zauwazylem "minusa"
| | 2 | | 2 | |
dziedzina x ∊(−∞; − |
| ) U (− |
| ;0) U (0; ∞) |
| | 5 | | 5 | |
14 wrz 13:56
sushi_ gg6397228:
podstawiamy liczby i wpisujemy w nawias kwadratowy
jak wychodzi 0 to dajemy + lub − obok niego i badamy granice
14 wrz 13:57
Jour: | | −5*[0]3 | |
czyli w x =o wszędzie tam gdzie są x podstawiamy 0 i limx=0 |
| i tu |
| | 2*[0]+5*[0]2 | |
wynik będzie 0
| | −5[−25]3 | |
a w drugim limx=−25 |
| tak to ma wyglądać ? |
| | 2[−25]+5[−25]2 | |
14 wrz 14:22
sushi_ gg6397228: liczymy granice jednostronne
limes x−−> 0 − tak jak w linku
14 wrz 14:29
sushi_ gg6397228: w drugim bedzie
| | 2 | | | |
x−−> (− |
| ) {−} : |
| |
| | 5 | | [0] do potegi {albo + albo −} | |
14 wrz 14:32
Jour: nie wiem
14 wrz 14:41
Jour: Pomocy ? Może mi pokazać jak powinno wyglądać całe zadanie z opisem ?
14 wrz 14:42
sushi_ gg6397228:
pisalem, ze tutaj nie ma latexa, wiec nie zapisze
wiec mozesz zobaczyc na link lub poszukac tam w przykladach jak sie zadania liczy
14 wrz 14:46
Jour: Może ktoś inny mi pomoże ? bo teraz to utklenliśm w miejscu nie mam pojęcia jak to policzyć
14 wrz 14:55