Graniastoslupy.Klasifikacja Graniastoslupa
Jolciaa: Ile wynosi długość przekątnej o długości a? proszę pomóżcie mi to rozwiązać i jeśli są
potrzebne do tego jakieś rysunki to zilustrujcie
14 wrz 14:08
sushi_ gg6397228: jaka jest bryła, bo nie jest dokladnie sprecyzowane
14 wrz 14:13
Jolciaa: mam tylko takie polecenie ale mamy temat o graniastoslupach wiec to to bedzie ta bryla
14 wrz 14:18
sushi_ gg6397228:
MOZE BYC KWADRAT W PODSTAWIE I PO BOKACH−−> SZEŚCIAN(KOSTKA),
MOZE BYC PROSTOKAT −> KAZDY Z BOKOW
jezeli mamy prostokat/ kwadrat w podstawie to wzor na przekatna bryły jest
d=√a2 +b2 +H2
a,b− krawedzie podstawy
jezeli masz "kostke" to a=b=H
14 wrz 14:23
sushi_ gg6397228:

Pitogoras
e
2= a
2+b
2
Pitogoras
H
2+e
2= d
2
czyli
H
2 + a
2+b
2= d
2
d=
√H2 + a2+b2
14 wrz 14:27
Jolciaa: i to juz calkowicie jest rozwiazane

14 wrz 14:55
sushi_ gg6397228:
to jest wzor ogolny, teraz musisz podstawic swoje dane z zadania na graniastosłup o podstawie
prostokata
jezeli bryla jest "kostka" to a=b=H
14 wrz 14:58
Jolciaa: a moglabym Cie prosic zebys mi to podstawil/podstawila
14 wrz 15:04
sushi_ gg6397228:
najpierw przeczytaj tresc zadania(z podrecznika, bo tutaj napisalas polowe tej tresci),
z niej łatwo wywnioskujesz co trzeba podstawic oraz jaka masz bryłe
14 wrz 15:08
Jolciaa: ale chodzi o to ze nam to zadanie pani dyktowala z jakiegos swojego podrecznika zadan wiec to
juz jest cala czesc zadania...
14 wrz 15:14
sushi_ gg6397228:
Ile wynosi długość przekątnej GRANIASTOSLUPA PRAWIDLOWEGO
CZWOROKATNEGO o długości KRAWEDZI PODSTAWY
I WYSOKOSCI ROWNEJ a?
14 wrz 15:19
Jolciaa: to co napisalas mialo byc logiczny sens dlatego wlasnie nie rozumiem o co chodzi mojej pani bo
podyktowala tylko tyle:"Ile wynosi długość przekątnej o długości a?"
14 wrz 15:21
sushi_ gg6397228: wtedy a=b=H ====a w naszym wzorze
14 wrz 15:22
Jolciaa: nie wiem dlatego zadzwonilam do kolezanki poda mi jeszcze raz tresc tego zadania i bedziemy
wiedziec moze ja cos faktycznie zle zapisalam
14 wrz 15:31
Jolciaa: jestes
14 wrz 15:52
Katarzynka:): juz wiem jak brzimi to zadanko

Ile wynosi długość przekątnej szescianu o długości a? czy
pomozesz mi
14 wrz 16:12
sushi_ gg6397228: ile razy mam pisac wzor na przekatna graniastosłupa
d=√a2+b2+H2
jezeli a=b=H ( kostka, szescian)
d=√a2+a2+a2= a *√3
14 wrz 16:14
Katarzynka:): no wiem ale i tak zadal nie wiem jak wyliczyc dlugoc tej przekatnej szescianu o krawedzi a
dlatego pisze... wzor mi nie pomaga
14 wrz 16:16
sushi_ gg6397228: to zobacz na rysunek tam sa wyprowadzenia
14 wrz 16:16
Katarzynka:): nie potrafie tego zrozumiec jejku dlatego prsze o pomoc kompletna..
14 wrz 16:21
sushi_ gg6397228: czytamy : Pitagoras −−> nie rozumiesz tego
14 wrz 16:23
Katarzynka:): to kumam tylko jak to obliczyc wszystko to nie wiem
14 wrz 16:31