Pierwiastkowanie&potęgowanie
zaraz matura!: taki przykładzik, błagam o pomoc
| x + 5,5 | | 1 | |
| * (4 + 21/2) = |
| |
| 14 | | 82/3 − 21/2 | |
14 wrz 20:42
Bogdan:
a może najpierw pokażesz swoje obliczenia?
14 wrz 20:51
zaraz matura!: No właśnie do tego momentu który napisałem doszedłem sam
14 wrz 20:52
Bogdan:
82/3 − 21/2 = .... dokończ
14 wrz 20:54
Bogdan:
Podpowiedź: am/n = n√ am
14 wrz 20:55
zaraz matura!: = (23)2/3 − 21/2 = 4 − 212
212 = √2
14 wrz 20:58
Piter: | x+5,5 | | 1 | |
| *(4+√2)= |
| |
| 14 | | (4−√2) | |
x+5,5=1
x=−4,5
14 wrz 20:58
Bogdan:
14 wrz 20:59
zaraz matura!: Wyszło mi tak samo.
Dzięki śliczne za pomoc Panowie.

Bliżej zrozumienia materiału jutrzejszej kartkówki dzięki
wam jestem
14 wrz 21:01