Proszę o pomoc w zadaniu
Święty: Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 9. Jeżeli pomnożymy tę liczbę przez liczbę o przestawionych
cyfrach, to otrzymamy 1944. Co to za liczba?
Główny problem, z którym sobie nie radze w tym zadaniu to określenie tych liczb (ułożenie
odpowiedniego równania)...
14 wrz 17:11
Święty: Podbijam.
14 wrz 18:00
Piter: Niech wyjściowa liczba będzie wyrażona wzorem:
x=10a+b, gdzie a−cyfra dziesiątek, b−cyfra jedności
Układ równań:
a+b=9
(10a+b)(10b+a)=1944
100ab+10a2+10b2+ab=1944
Podstawmy a=9−b
100b(9−b)+10(9−b)2+10b2+(9−b)b=1944
Tutaj można wyliczyć, ale ja przeskoczę trochę dalej
b2−9b+14
Δ=25
√Δ=5
b1=7
b2=2, czyli nasze a
Zatem a=2, b=7
2+7=9
27*72=1944
Pozdrawiam
14 wrz 18:36
Święty: Dziekuję.
14 wrz 18:46