zad tekstowe
beata: proszę o pomoc w rozwiązaniu..W 1 rzędzie amfiteatru może zasiąśc 4o osób , a w każdym
następnym rzędzie o 8 osób więcej ..ile miejsc znajduje się w ostatnim dwudziestym pierwszym
rzędzie ? Ile miejsc ma ten amfiteatr.?
14 wrz 12:27
sushi_ gg6397228: zadanie z ciagow − a mianowicie c. arytmetyczny
a
1= 40
r= 8
a
21= ?
a
21= a
1 + 20r
suma miejsc
14 wrz 12:34
beata: no ale ja nie kapuję tego ..
14 wrz 12:40
beata: dzięki..
14 wrz 12:40
sushi_ gg6397228: sa wzory i do nich sie podstawia liczby,
a
21= a
1 + 20r −−21 rzad
| | a1 + a21 | |
S21= |
| * 21 −−> wszyscy |
| | 2 | |
powiedz czego konkretnie nie rozumiesz,
bo jezeli nie przeczytalas definicji z podrecznika to ciezko jest cos zrozumiec
14 wrz 12:42
beata: teraz pojęłam he.he,,Dzięki...pa..
14 wrz 12:48