Podział czworokątów. Trapezoidy
Alicja : Oblicz miary kątów czworokąta ABCD, widząc, że:
a)przekątna AC jest dwusieczną kąta przy wierzchołku A i dwusieczną kąta przy wierzchołku C
oraz kąt ABC jest o 20∧ mniejszy od kąta DCA, natomiast kąt ADC jest o 50∧ większy od kąta CAB
b)Przekątna AC jest dwusieczną kąta przy wierzchołku A oraz suma miar kątów DAC i DCA wynosi
90∧, kąt DCA ma miarę dwa razy większą niż kąt ACB, natomiast kąt ABC jest o 60∧ większy od
kąta DAC
Czy czworokąt ABCD jest deltoidem ? Odpowiedz uzasadnij.
14 wrz 19:52
anmel: Zad.1a
DCA = ABC − 20
ADC = ABC + 50
z trójkąta ABC mamy
180 = ABA + ABC + 50 +ABC −20
3ABC = 150
ABC = 50
DCA = 30 z czego DCB = 60
ADC = 100 z czego DAB = 200
czyli ADC = 360−50−60−200 = 50
15 wrz 14:15