Znajdz współrzędne wierzchołka D. Funkcje, wektory
amok: Punkty A(−3, −1), B(1,2), C(2,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.
Obicz współrzędne wierzchołka D.
pomoże ktoś?
14 wrz 18:58
sowa:
1/sposób
Korzystamy z równości wektorów
→ →
AB= DC
→
AB= [1+3, 2+1] = [4,3]
→
DC= [ 2−xD, 5−yD]
2−xD= 4 5−yD= 3
xD= −2 yD= 2
D( −2,2)
14 wrz 19:42
bibi: wektor AB ma współrzędne [1−(−3),5−(−1)] = [4,6]
wektor DC, jeśli jest to rónoległobok, musi mieć takie same współrzędne
przyjmijmy D=(xd,yd)
wtedy
wspólrzędne wektora DC [2−xd,5−yd]
jeśli takie same współrzędne, to odpowiednie współrzędne muszą być sobie równe, czyli
2−xd = 4 ⇒ xd = −2
5−yd = 6 ⇒ yd = −1
Odp. D = (−2,−1)
14 wrz 19:43
bibi: faktycznie − sowa ma rację, pomyliłem punkty
14 wrz 19:44