prosze o pomoc logarytmy!!
michał: log(2x−5)16=2
log √3−x0,25=−2
log √x+25=3 (tu jest pierwiastek sześcienny)
proszę o pomoc z obliczenim zadania z logarytmow najlpeiej krok po kroku żeby potem cos z tego
zrozumiec.
14 wrz 20:07
sowa:
z def. logarytmu
log
ab = c => a
c= b przy załozeniach: a>0 i a≠1 i b>0
1/ założenie: 2x −5 >0 i 2x−5 ≠1 => x ≠3 i x > 2,5 => x € ( 2,5; 3) U ( 3,∞)
z def. (2x−5)
2= 16 => 2x−5= 4 lub 2x−5= −4
wybierz jako rozwiązanie : te "x" , które spełniają założenia
2/ i 3/ napisz prządniej, bo tego wyraźnie nie widać
14 wrz 20:21
michał: ten drugi przykład jest dobry a ten trzeci jest tez dobry tylko do szesciennegoo pierwiastka
mam pytanie apropo uproszczenia (2x−5)2= 16 => 2x−5= 4 lub 2x−5= −4 jak to sie zrobiło
zostało przedzielone przez pierwiastek

i czemu jest drugie rozwiazanie 2x−5= −4 z −4
jest
Jaki wybrać x ktory spełnia jak to mam rozumiec spełnia równanie

te podstawowe pierwsze

jak to dalej robić poprostu je rozwiazać?
14 wrz 20:32
sowa:
(2−5)2= 16
pierwiastkując obydwie strony
√(2x−5)2= √16
| 2x−5|= 4 => 2x−5=4 v 2x−5= −4
x= 4,5 v x= 0,5
które rozwiązanie spełnia założenia?
tylko x= 4,5 bo należy do : ( 2,5; 3) U ( 3,∞)
Odp: x = 4, 5
spr: log9−516 = log416 = 2, bo 42= 16
dla x= 0,5
podstawa log : 2*0,5 −5 = −4 <0 ...... odpada, bo nie spełnia założenia
14 wrz 20:43
michał: dzieki skumałem ten przykład ale reszty nie rusze bo te pierwiastki... nie wiem jak sie zabrac
z nimi
14 wrz 20:55