matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.6.2010
Zadania
Odp.
2
Maniek93:
Proszę o pomoc ciągi geometryczne
2
dag:
(3x
2
−3x+3)
2
1
Sodi:
Wysokość poprowadzona do podstawy Trójkąta równoramiennego ma długość 20. Na trójkącie opisano okrag o promieniu R=13 . Oblicz obwód tego trójkąta.
3
Aga:
Oblicz pole trapezu, którego podstawy mają długości 44 i 16, ramiona zaś 17 i 25.
6
@gniecha :):
hey mam poblem z zadaniem na jutro z funkcji trygonometrycznych. A oto zadanie: mam udowodnic tozsamosc inaczej to trzeba zrobic tak by lewa rownala sie prawej...
1
Maniek93:
Proszę o pomoc ciągi geometryczne
9
Pele:
oblicz ; a) log
5
√
5
1
Aser:
:::rysunek::: przesuniecie odcinka AB równolegle do linii prostej v o wartość x
2
kaś.:
8.12/ oblicz sin15 posługując się trójkątem, którego kąty mają miary 45, 120, 15 st.
1
paweł:
proszę o podanie rozwiązań tych nierówności
33
Lauraaa:
Godzio zrobisz to te zadanie? Podstawy trapezu maja dlugosci 10 i 15 a ramiona sa rowne 6 i 8. Oblicz dlugosci
1
seba92:
Godzio wielkie dzięki , ale nie pogniewałbym sie jak bys zrobił jeszcze to zadanko
z góry jeszcze raz dzięki ; zapisz wyrazenie w postaci 2
k
, gdzie k jest liczbą wymierną :
29
adrian1991:
(n+1)!−n!
an=
* i
(n+1)!+n!
2
adrian1991:
log
√
x+
x
2
+
x
4
+...
=log(4x−15) gdzie x+x/2+x/4+... jest sumA nieskończonego ciągu geometrycznego
3
adrian1991:
ctgx− cosx=1 − sinx/ 2sinx
2
seba92:
√
8
2
3
=
4
3
√
16
* 4
3
2
Zielony:
:::rysunek::: Średnicą okręgu jest odcinek AB. Napisz równanie tego okręgu, gdy:
2
pomocy..!:
Dobierz wartość K i M, aby wielomiany były równe. W(x)= (2x−1)
2
− 3x(x−1)
1
www:
Pan zenek splacil dlug w wys 2040zl w 12 ratach z ktorych kazda byla mniejsza od poprzedniej o 60zl. Ile wyniosla pierwsza rata? (ciagi arytmetyczne)
1
artek:
2
y=(
−
4
√
x
3
arctg(1−x
3
)
x
3
0
Kasia89:
W wodzie pływa dębowy klocek o wymiarach 10 cm x 20 cm x 20 cm . klocek lekko przyciśnięto i puszczono swobodnie. Znajdz częstotliwość i okres drgań klocka.
2
KROPA:
jej wykres przechodzi przez punkt (6,8) i ma z osia x jeden punkt wspólny, punkt o współrzędnych (5,0)
36
Aser:
:::rysunek::: Treść:
1
dominikaa:
Narysuj wykres funkcji linniowej x+5,Jakie moge przyjac punkty?
2
Kamila:
W trojkacie rownobocznym ABC o boku dlugosci "a" punkty M,N,P sa odpowiednio srodkami bokow AB,BC,AC. Oblicz : wektory MN o MP , AN o BP, PB o (PC+CN)
1
Mon:
Cześć mam dwa zadania do rozwiania. Możecie pomóc?
1
janusz543:
Proszę o rozwiązanie prostego równania −m
2
−1 < 0
6
Jimmy:
Potrzebuję na jutro zrobić 2 przykłady z funkcji ale nic z tego nie rozumiem, więc czy ktoś mógłby mi je zrobić.
4
Kamila:
Oblicz wektory: a O b jesli : a) wektor a = [−2,1] , wektor b = [3,1]
9
malinaa:
Rzućcie okiem na zadania, bardzo mi na tym zależy ... 1. Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu : x−2y−5=0 i przechodząca przez
3
ia007:
Cegły ułożono w stos tak że w pierwszej dolnej warstwie jest ich 85, w drugiej 79, w trzeciej 73 itd.
9
Maciek:
Zadanko:
3
kaz:
Dany jest trójkąt o wymiarach
x
,
x − 2
,
4
. Wyznacz
„x”
5
Czarek:
Na ile sposobów mozna wybrać grupę osób w skład której mają wejść dwie dziewczynki i dwóch chłopców spomiędzy trzech dziewczynek i czterech chłopców.
5
anna:
czy ktoś może mi to wyliczyć deltą −4x
2
+16>0
1
IfF:
Pilnie proszę o pomoc
1
Kamila:
Zna sie ktos na iloczynie skalarnym
?
6
Lauraaa:
Jack zrobisz mi zadanko ? Podstawy trapezu maja dlugosci 10 i 15 a ramiona sa rowne 6 i 8. Oblicz dlugosci
1
Marlena:
Mam prośbę, czy by mi ktoś pomógł przy dowodach
16
mateos133:
michał rob od 1 do 20 zad narazie zebym zrozumial o co chodzi strona 261 i 262
0
Monika:
Witam wszystkich! Bardzo prosiłabym o pomoc w zadaniach... Jutro mam pracę klasową a kompletnie tego nie rozumiem. Możecie mi to wytłumaczyć podając od razu wzoru po kolei? We środę już
1
kropelk:
Ile wyrazow ciagu a
n
=5n−16 jest mniejszych od 100?
0
Lauraaa:
PILNE. Podstawy trapezu maja dlugosci 10 i 15 a ramiona sa rowne 6 i 8. Oblicz dlugosci przekatnych tego trapezu.
0
Ernyk:
matma: Dane są punkty: A=(1;3), B=(−1;2), C=(4;3), D=(−2;−1). Oblicz skalę podobieństwa, w którym obrazami punktów A i B są odpowiednio punkty C i D.
0
Kamila:
Oblicz cos kąta wektorow (a,b) , jesli :
√
2
1
wektor a
o
b=−
, wektor a
o
a =
, wektor b
o
b=
16
3
3
2
2
Joasia:
Hejo.
2
kropelk:
dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym a
n
= 3n−5 . Różnica tego ciagu jest równa?
4
Gienek:
Rozwiąż nierówność a) 2x
2
+x−1≤0
8
szyszka:
x
2
−4x+3=0
8
dominikaa:
Narysuj wykres funkcji linniowej x+5,oblicz jej miejsce zerowe.Jakie punkty moge przyjąć?
2
Maciek:
Witam. Mam problem z następującym równaniem trygonometrycznym. Mój podręcznik niby opisuje jak rozwiązywać równania trygonometryczne ale przykłady w nim zawarte w porównaniu do późniejszych
24
Malutkaaa:
Pomocy
3
gocha:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x)= x
3
+ px
2
− x + q przez trójmian (x + 2)
2
wynosi 1 − x . Wyznacz pierwiastki tego wielomianu
19
Matius:
Cześć, potrzebuje waszej pomocy : ) Ponieważ nie było mnie w szkole i nie wiem jak się to rozwiązuje, dlatego proszę o rozwiązanie
3
Gienek:
Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= x
2
−x−6 w przedziale
5
Gienek:
Oblicz miejsca zerowe funkcji f(x)= x
2
−x−6 i przekształć równanie funkcji do postaci
10
marta:
:::rysunek::: cześć mam zad.
1
Emilka:
Antykwariusz zakupił stolik do kawy i lustro na łączną kwotę 4050zł. Sprzedał lustro zyskując
1
Bari:
Z MATEMATYKI: Zbadaj czy jest podobieństwem przekształcenie płaszczyzny. w którym obrazem punktu A=(x;y) jest punkt A'=(x';y') taki, że:
0
Ernyk:
matma: Dane są punkty: A=(1;3), B=(−1;2), C=(4;3), D=(−2;−1). Oblicz skalę podobieństwa, w którym obrazami punktów A i B są odpowiednio punkty C i D.
1
Ona:
jest tu ktoś dobry z angola
1
Aniss:
Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. (1 − cos α) ( 1/sin α + 1/ tg α) = sin α
0
Konrad:
W trojkacie rownobocznym ABC o boku dlugosci "a" punkty M,N,P sa odpowiednio srodkami bokow AB , BC oraz AC. Oblicz : (wektory , tylko nie wiem jak sie ta strzaleczke robi na gorze )
2
Aniss:
:::rysunek::: Oblicz pole i obwód czworokąta.
1
Aniss:
Oblicz. sin
2
40
o
+ sin
2
50
o
+ sin
2
60
o
7
Mati:
Nierownosci.
6
Aniss:
Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. (1 − cos α) ( 1/sin α + 1/ tg α) = sin α
7
Bozena55:
Fiza− Optyka
3
Rina:
W pierwszym naczyniu o pojemności 3 dm
3
znajduje się gaz pod ciśnieniem 2 atmosfer. W drugim
0
Konrad:
W trojkacie rownobocznym ABC o boku dlugosci "a" punkty M,N,P sa odpowiednio srodkami bokow AB , BC oraz AC. Oblicz : (wektory , tylko nie wiem jak sie ta strzaleczke robi na gorze
)
2
Kasia:
Gaz ma gęstość d w temperaturze T. Wyznacz ciśnienie tego gazu.
6
Handi:
Oblicz pochodne: f(x)=3
1
emila:
B. prosze o pomoc w zadaniu
:
1
kasia:
Mam problem z rozw. zadania
:
2
ddaria:
Pole zajmuje 12ha ile centymetrow zajmni na mapie w skali 1:20000
2
Ada:
obliczanie miar
6
Aniss:
Ciąg (9, x + 2, y) jest rosnącym ciagiem arytmetycznym, a ciąg (, x, y) jest ciągiem geometrycznym. Oblicz x oraz y.
3
Aniss:
Na przejechanie drogi 520 km Janek potrzebuje o 3 dni więcej niż Tomek. Janek przejeżdża dziennie o 12 km mniej niż Tomek. Ile dni potrzebuje każdy z nich na przebycie tej drogi?
11
Aniss:
Udowodnij, że punkt styczności okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny z przeciwprostokątną dzieli tę przeciwprostokątną na odcinki, których iloczyn jest równy polu tego trójkąta.
4
Aniss:
:::rysunek::: Trójkat ABC jest prostokątny (patrz rysunek). |AC| = 5, |AB| = 3 i miara kąta CDB jest równa