nierownosci kwadratowe
Mon: Cześć mam dwa zadania do rozwiania.
Możecie pomóc?
7/280
Dla jakich argumentów wartości funkcji f są większe od wartości funkcji g?
a) f(x) = 7x2 + 14x + 9; g(x) = −5
b) f(x) = x2 – x + 1; g(x) = 2x + 1
c) f(x) = 3x2 – x – 2; g(x) = −x2 + 2x +3
8/280
Znajdź liczby, które spełniają jednocześnie nierówności:
a) x2 – 3x – 10 > 0 i 1/2x – 1 < 0
b) −2x2 + 13x – 15 < 0 i 3/2x – 9 >równe 0
c) x2 + 9x + 14 >równe 0 i x2 – 2x >równe 15
d) 2x2 + 17x + 30 >równe 0 i −1/2x2 – 4x < 8
tam gdzie jest np. x2 to jest x2 czyli do potęgi drugiej
albo chociaz wyjasnijcie jak takie zadanie rozwiazac
14 cze 20:06
kalafiorowa:
7/280
f(x)>g(x)
8/280
a) x
2−3x−10>0
Δ=9+40=49 ⇒
√Δ=7
x=−2 ∨ x=5
x∊(−
∞,−2) ∪ (5,+
∞)
x
2<2
x
2−2<0
(x+
√2(x−
√2)<0
x=−
√2 ∨ x=
√2
x∊(−
√2,
√2)
√2≈1,44
jak popatrzysz na rozwiazania obu nierownosci to widac ze nie maja one wspolnych rozwiazan
14 cze 20:17
Aga: Znajdź liczby, które spełniają jednocześnie nierówności:
a) x2 – 3x – 10 > 0 i 1/2x – 1 < 0
b) −2x2 + 13x – 15 < 0 i 3/2x – 9 >równe 0
c) x2 + 9x + 14 >równe 0 i x2 – 2x >równe 15
d) 2x2 + 17x + 30 >równe 0 i −1/2x2 – 4x < 8
17 maj 20:23