równania i nierówności
szyszka: x2−4x+3=0
x2+5x+6>0
14 cze 18:12
14 cze 18:18
R.W.16l: albo rozpisz te x tak, by pasowało do x2 i do cyfry/liczby, np
x2−4x+3=x*x−x−3x+3=x(x−1)−3(x−1)=
ab+cb=b(a+c), b=x−1
=(x−3)(x−1)
14 cze 18:32
Jack:
skoro już się bawimy to jeszcze tak:
x2−4x+3=(x2−4x+4)+3−4=(x−2)2−12=(x−2−1)(x−2+1)=(x−3)(x−1)
14 cze 18:39
szyszka: a jak wygladaloby rozwiaznanie z obliczenia delty?
14 cze 18:39
14 cze 18:39
Orzech: czy ktoś byłby tak miły i zrobił to zadanie od początku
14 cze 19:25
Ewelina: 1.x2−4x+3=0
Δ=16−12
Δ=4
√Δ=2
x1=4−22=1
x2=4+22=3
x∊ {1,3}
2.x2+5x+6>0
Δ=25−24=1
√Δ=1
x1=−5−12=−3
x2=−5+12=−2
rysujemy to na osi OX
x ∊ [(−∞,−3) v (−2,+∞)]
14 cze 19:57
Orzech: Dziękuje Bardzo =)
14 cze 20:37