trening
mateos133: michał rob od 1 do 20 zad narazie zebym zrozumial o co chodzi strona 261 i 262
14 cze 18:53
michał kas: dobra
14 cze 18:54
michał kas: poczekaj zaraz napisze dwa a następnie kolejne
14 cze 18:55
michał kas: Zad 10. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Dłuższa przekątna rombu równa 12 cm tworzy
z bokiem rombu kąt 30 stopni. Dłuższa przekątna graniastosłupa tworzy z tą przekątną kąt 60
stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa
14 cze 19:15
Lauraaa: Podstawy trapezu maja dlugosci 10 i 15 a ramiona sa rowne 6 i 8. Oblicz dlugosci
przekatnych tego trapezu.
Rozwiazuje sie tw cosinusow i ramiona tzreba oznaczyc jako x i y.. a co dalej ? moglabym
prosic o rozwiazanie? zrobisz Michal ?
14 cze 19:16
michał kas: ty nic laura nie rób bo ja mu robie ze związków miarowych bo to mój kolega
14 cze 19:22
Lauraaa: ...? czyli nie zrobisz?
14 cze 19:24
michał kas:

Dane
d
1= 12 cm
V= P
p*H
14 cze 19:26
michał kas:

TERAZ PODSTAWA
|DB|= 12 cm
trójkąt ABD to trójkąt równoboczny
|DS|= U{12P{3}{2}
|DS|= 6
√3
P
p =a*h= 12*6
√3
14 cze 19:31
14 cze 19:38
michał kas: x2+122=242
x2+144=576
x2=576−144=432
x2=432
x=√432
x=√144*3
x=12√3
14 cze 19:42
michał kas: V= 36P{3}*12√3=432*3=1296 cm3
14 cze 19:48
michał kas: dobra kolejne
14 cze 19:48
michał kas: Zad 11. Podstawa graniastosłupa jest romb o boku 2 cm i kącie ostrym 60 stopni. Wysokość
graniastosłupa jest równa 5√3 cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa
14 cze 19:50
michał kas:

Dane
a= 2 cm
H= 5
√3
14 cze 19:54
michał kas:

h= |SO|
h=
√3
P
p= a*h= 2 cm *
√3 cm= 2
√3 cm
2
14 cze 19:57
michał kas: V = Pp * H
V= 2√3*5√3= 30 cm3
14 cze 19:59