Rozwiaz nierownosci
Mati: Nierownosci.
a. −3(x−2)(x+4) > 0
c. −5 (x−
√2) (x=3
√2) ≥ 0
d. 2(x−7) x < 0
e. −x(2x − 5) ≤0
f. 3(x+6)
2 ≤ 0
g. x(1−3x) < 0
h. 4x
2 ≤ 5x
i. x > 6x
2
j. (−x+5)(x+2) > 0
k. (1+x)(3−2x) ≤ 0
l.
√3x2 + 3x < 0
m. x
2 < 2 −x
o. x−7 ≥ 5x
2
r. 4x
2 + 49 ≤ 28x
s. 3x
2 + 7 ≥ 5x
Bardzo prosze o rozwiazanie , od tego zadania zalezy czy zdam
14 cze 14:30
Mati: bardzo prosze o pomoc
14 cze 15:08
Godzio: mogę Ci pomóc rozwiązać 4 nierówności i je wytłumaczyć tak żebyś z resztą sobie poradził chcesz
?
14 cze 15:11
Godzio:
Bo wątpię żeby komukolwiek chciało się tyle przykładów rozwiązywać a jeśli chcesz zdać to też
trzeba się czymś wykazać
14 cze 15:12
Mati: no pewnie
14 cze 15:13
Godzio:

Niech już będzie 5 przykładów

a) , g) , h) , r)
l) − nie miało być przypadkiem
√3x
2 ?
a)
− 3(x−2)(x+4) > 0
szukasz miejsc zerowych tzn, dla jakich x wyrażenie będzie równe zero:
x − 2 = 0 => x = 2
x + 4 = 0 => x= −4
Miejscami zerowymi tej funkcji są 2 i −4, które zaznaczasz na osi i rysujesz parabolę
mamy
−3(x−2)(x+4) więc ramiona będą do dołu i sprawdzasz gdzie wartości są dodatnie
W tym wypadku mamy: x ∊ (−4,2)
g) x(1−3x) < 0
tak samo jak w poprzednim wyznaczamy miejsca zerowe
| | 1 | |
x = 0 v x = |
| , rysujemy parabolę i sprawdzamy gdzie przyjmuje wartości ujemne |
| | 3 | |
parabola z ramionami do dołu bo po wymnożeniu przy najwyższej potędze jest " − "
x(1−3x) =
−3x
2 + x
h) 4x
2 ≤ 5x − przenosimy wszystko na jedną stronę i wyciągamy x przed nawias
4x
2 − 5x ≤ 0
x(4x − 5) ≤ 0
| | 5 | |
miejsca zerowe: x = 0 v x = |
| − parabola z ramionami do góry |
| | 4 | |
r) 4x
2 + 49 ≤ 28x
4x
2 − 28x + 49 ≤ 0
tutaj żeby wyznaczyć miejsca zerowe trzeba policzyć deltę
a = 4 b = −28 c = 49
Δ = b
2 − 4ac = 28
2 − 16 * 49 = 0 (możesz zapamiętać jeśli Δ=0 to zawsze funkcja kwadratowa
jest wzorem skróconego mnożenia w tym wypadku (2x − 7)
2 )
jeśli Δ = 0
| | −b | | 28 | | 7 | |
to jest jedno rozwiązanie: xo = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 8 | | 2 | |
Pytanie było dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości mniejsze lub równe zero:
mniejszych od zera nie przyjmuje a równe zero jest tylko miejsce zerowe
14 cze 15:27
Mati: dzieki wielkie
14 cze 15:38
Mati: w l mozliwe ze bylo tak jak mowisz
14 cze 15:41
Ewka: −x2+3x ≤ 0
x2−6+9≤0
2x−5x≥0
−x2+4x≤0
25 lis 17:24
Hajtowy:
.....
−x(x−4) ≤ 0
x=0 v x=4
Parabolkę i zaznaczać
25 lis 17:46
Ela: bardzo proszę o pomoc
rozwiąż nierówność
x2−4/x2−5x=0
5 sty 02:14
trututu: ale to jest równanie ela, nie nierówność na moje oko

dziedzina:
x
2 −5x≠0
x(x−5)≠0
x≠0 ∨ x≠5
D: x∊ R/ {0,5}
x
2 − 4 =0
x=2 ⋁ x=−2
5 sty 02:27
needhelp: x−7≥5x2
Proszę o pomoc w tej nierówności . U
7 sty 18:57
Ola: 2/3x+1≥1/2x−2
18 gru 16:04
ICSP: | 2 | | 1 | |
| x + 1 ≥ |
| x − 2 // * 6 |
| 3 | | 2 | |
4x + 6 ≥ 3x − 12
x ≥ − 18
18 gru 16:10