Jack zrobisz mi zadanko ?
Lauraaa: Jack zrobisz mi zadanko ?
Podstawy trapezu maja dlugosci 10 i 15 a ramiona sa rowne 6 i 8. Oblicz dlugosci
przekatnych tego trapezu.
Rozwiazuje sie tw cosinusow i ramiona tzreba oznaczyc jako x i y.. a co dalej ? moglabym
prosic o rozwiazanie?
14 cze 18:59
robinka:

x+y=5
x
2+h
2=8
2
y
2+h
2=6
2
x
2−y
2=64−36
(x+y)(x−y)=28
5(x−y)=28
x−y=5,6
x+y=5
2x=10,6
x=5,3
y=−0,3 > tu jakaś głupota wychodzi?
14 cze 22:28
Jack: na pewno w zadaniu jest 10 i 15 jako dł. podstaw?
14 cze 22:41
robinka: pewnie gdzieś jest błąd w zadaniu

złe dane
14 cze 22:43
Jack:
niezła zagwozdka
14 cze 22:44
Lauraaa: tak ale czy nie powinno byc czasami ze przeprowadzamy przekatne i wtedy x i y?
14 cze 22:49
Lauraaa: nie chodzi o to ze dzielimy to na trojkaty prostokatne. tylko po prostu przekatne... z jednego
do drukiego. i wynik ma byc 3√30 i √130
14 cze 22:50