Oblicz x oraz y.
Aniss: Ciąg (9, x + 2, y) jest rosnącym ciagiem arytmetycznym, a ciąg (, x, y) jest ciągiem
geometrycznym. Oblicz x oraz y.
14 cze 00:22
Anna: Uzupełnij ciąg geometryczny − brak pierwszego wyrazu.
14 cze 00:40
Aniss: Ciąg (9, x + 2, y) jest rosnącym ciagiem arytmetycznym, a ciąg (9, x, y) jest ciągiem
geometrycznym. Oblicz x oraz y.
14 cze 00:50
Anna:
Korzystając z własności obu ciągów otrzymujemy nast. układ równań:
x
2 = 9y
Wyznacz y z pierwszego równania i podstaw do drugiego, a otrzymasz rozwiązanie.
Pamiętaj przy podawaniu wyniku, że ciąg arytm. jest rosnący.
Napisz, jaki x i y otrzymałaś.
14 cze 00:54
Anna: Ponieważ muszę już kończyć, podpowiem, że powinnaś otrzymać
x = 15 ( bo x=3 nie spełnia
warunku o ciągu rosnącym), a wtedy
y =25.
Powodzenia.
14 cze 01:02
Anna:
Eto i
Bogdanie, witam, pozdrawiam serdecznie, a zarazem żegnam na dziś, gdyż pora
kończyć. Dobrej nocy

!
14 cze 01:11
Eta:
Witam

Miłych snów
14 cze 01:14