Rozwiąż nierówność
Gienek: Rozwiąż nierówność
a) 2x2+x−1≤0
b) 9x2−12x+4>0
c) x2−3x≥0
d) x2−144<0
Proszę o krótkie wytłumaczenie i o rozwiązanie
14 cze 18:12
14 cze 18:16
14 cze 18:17
R.W.16l: nierówności kwadratowe.... np.
1. 2x
2+2x−x−1=(tu możesz nawet deltą)=2x(x+1)−(x+1)=(2x−1)(x+1)
(2x−1)(x+1)≤0
a*b≤0
(a≤0 i b>0) lub (a≥0 i b<0) lub (a>0 i b≤0) lub (a<0 i b≥0)
a=2x−1
b=x+1
(2x−1≤0 i x+1>0) lub (2x−1≥0 i x+1<0) lub (2x−1>0 i x+1≤0) lub (2x−1<0 i x+1≥0)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x≤ |
| i x>−1) lub (x≥ |
| i x<−1) lub (x> |
| i x≤−1) lub (x< |
| i x≥−1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x∊(−1; |
| > lub x∊(−∞; −1)suma< |
| ; +∞) lub x∊(−∞; −1>suma( |
| ; +∞) lub x∊<−1; |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 cze 18:21
Jack:
w każdym od biedy mozna deltę, choć w c) można wyciągnąc x przed nawias, w d) skorzystać ze
wzoru a2−b2=(a−b)(a+b). Nic więcej wymyślać nie trzeba...
14 cze 18:23
ktośka: 9x−12x+4<0
help......
20 paź 21:13
Janek191:
Napisz po ludzku !

9 x
2 − 12 x + 4 < 0 ?
20 paź 21:16