nierówność
anna: czy ktoś może mi to wyliczyć deltą −4x2+16>0
14 cze 19:20
Godzio:
bie trzeba tu liczyc delty
−4x2 + 16 > 0
−4(x2 − 4) > 0
−4(x−2)(x+2)> 0
14 cze 19:30
morfepl: po za tym wyliczenie delty nie jest jakimś wielkim wyzwaniem, z którym człowiek nie byłby sobie
w stanie poradzić
14 cze 19:31
anna: wiem że nie ale tu mi nie wychodzi bo b=0 i poza tym chciałam sprawdzić
14 cze 19:43
Godzio:
jeśli bardzo chcesz to:
a = −4, b = 0, c = 16
Δ = b
2 − 4ac = 16
2
√Δ = 16
14 cze 19:46
anna: dzięki
14 cze 19:52