Równanie Trygonometryczne
Maciek: Witam. Mam problem z następującym równaniem trygonometrycznym. Mój podręcznik niby opisuje jak
rozwiązywać równania trygonometryczne ale przykłady w nim zawarte w porównaniu do późniejszych
zadań o wiele łatwiejsze i mniej skomplikowane przez co nie zawszę daję radę.
sin2x=cosx
wiem, że muszę użyć funkcji podwojonego kąta ale nie mam pomysłu co dalej.
2sinx*cosx=cosx
Ogólnie chodzi mi o metodę tych zadań. W trygonometrii mam spore braki, więc był bym bardzo
wdzięczny za dość szczegółowe wyjaśnienie "co z czego".
14 cze 17:56
Bayowsky: przerzuc cosx na lewa strone rownania i wyciagnij przed nawias (nie mozesz podzielic stronami
przez cosx bo moglby byc zerem a "pamietaj cholero nie dziel przez zero"

).
dostajesz cosx(2sinx − 1) = 0 stad albo cosx = 0 albo 2sinx − 1 = 0.
dalej powinienes ustalic kiedy cosx = 0 (dla x = pi/2 + 2k*pi lub 3*pi/2 + 2k*pi) badz tez sinx
= 1/2 (dla x = pi/6 + 2k*pi lub x = 5*pi/6 + 2k*pi)
i to tyle

jesli masz jeszcze pytania wal smialo.
pozdrawiam!
MATEMATYA KROLOWA NAUK
14 cze 18:12
Maciek: Dziękuję bardzo

Już sprawdzam jak mi to wyjdzie po kolei i przewałkuję parę zadań.
14 cze 18:13