help
adrian1991: log √x+ x2+x4+...=log(4x−15) gdzie x+x/2+x/4+... jest sumA nieskończonego ciągu
geometrycznego
14 cze 21:48
Godzio: zał/
| | x | | x | |
4x −15 > 0 x+ |
| + |
| + ... > 0 − ale to nie wpłynie nam na dziedzinę |
| | 2 | | 4 | |
a
1 = x
log
√2x = log(4x − 15)
√2x = 4x − 15 /
2
2x = 16x
2 − 120x + 225
16x
2 − 122x + 225 = 0
Δ = 484
√Δ = 22
| | 122 − 22 | | 25 | |
x2 = |
| = |
| − nie spełnia założenia |
| | 32 | | 8 | |
Odp: x = 4,5
14 cze 21:55
adrian1991: dzieki wielki za pomoc
14 cze 22:34