obliczanie miar
Ada: obliczanie miar
mam cholerne problemy z zadaniami tego typu
obszar na mapie w skali 1:5000 zajmuje 2cm kwadratowe, jaki jest to obszar w rzeczywistoci,
wynik podaj w arach
oraz
podaj ile zajmuje powierzchnia na mapie w skali 1:4000, ktorego powierzchnia w rzeczywistosci
wynosi 12ha
14 cze 07:22
robinka: skale podnosisz do kwadratu
1:25000000 ponieważ jest to pole powierzchni
25000000*2=50000000 cm
2
1a = 100m
2=1000000cm
2
czyli
50000000:1000000cm
2=50arów
spróbuj zrobić drugie sama
14 cze 08:45
Ada: dzieki robinka, bede za 2 h mam jeszczae kilka pytan
14 cze 09:34