8.12 Zapomniałaś dopisać że BC = 12 cm
zał. a > 12, b < 12
z tw. sinusów:
| 12 | a | ||
= | |||
| sin45 | sin120 |
| 12 * sin120 | ||
a = | ||
| sin45 |
| 2 | 12√6 | |||||||||||||
a = | = 6√3 * | = | = 6√6 | ||||||||||||
| √2 | 2 |
| √2 | ||
144 = b2 + 216 − 12√6b * | ||
| 2 |
| 12√3 + 12 | ||
b1 = | = 6√3 + 6 − nie spełnia założenia | |
| 2 |
| 12√3 − 12 | ||
b2 = | = 6√3 − 6 | |
| 2 |
| b | 12 | ||
= | |||
| sin15 | sin45 |
| b * sin45 | ||
sin15 = | ||
| 12 |
| |||||||||||
sin15 = | |||||||||||
| 12 |
| 3√6 − 3√2 | √6 − √2 | |||
sin15 = | = | |||
| 12 | 4 |
z tw. cos.
(4x)2 = (5x)2 + (6x)2 − 2 * 5x * 6x * cosα
16x2 = 25x2 + 36x2 − 60x2cosα
−45x2 = −60x2cosα
| 3 | ||
cosα = | ||
| 4 |
| 9 | ||
cosβ = | ||
| 16 |