Jak obliczyć różnicę ciagu arytmetycznego o podanym wyrazie ogólnym?
kropelk: dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an = 3n−5 . Różnica tego ciagu jest równa?
14 cze 18:32
morfepl: oblicz jak wygląda ciąg dla n+1
a potem an+1−an i otrzymasz różnicę
14 cze 18:34
Bayowsky: a
n+1 = 3(n+1) − 5 = 3n −2.
a
n+1 − a
n = 3 = r

pozdrawiam
MATEMATYKA KRÓLOWA NAUK
14 cze 18:35
dd: 5−6
14 kwi 19:51
Gustlik: Jest to ciąg arytmetyczny, a więc ma postać funkcji liniowej y=ax+b, zatem r=a=3.
15 kwi 02:10