godzio !
Lauraaa: Godzio zrobisz to te zadanie?
Podstawy trapezu maja dlugosci 10 i 15 a ramiona sa rowne 6 i 8. Oblicz dlugosci
przekatnych tego trapezu.
Rozwiazuje sie tw cosinusow i ramiona tzreba oznaczyc jako x i y.. a co dalej ? moglabym
prosic o rozwiazanie?
14 cze 22:04
Godzio:

x + y = 5
x
2 + h
2 = 8
2
y
2 + h
2 = 6
2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − y
2 = 28
(x−y)(x+y) = 5 x = 5−y
5(5 − 2y) = 5
25 − 10y = 5
−10y = −20
y = 2
x = 3
h
2 + 4 = 36
h
2 = 32
h = 4
√2
d
2 = (15−y)
2 + h
2
d
2 = 13
2 + 32
d
2 = 201
d =
√201
e
2 = (15−x)
2 + h
2
e
2 = 12
2 + 32
e
2 = 176
e = 4
√11
Zgadzają się odpowiedzi ?
14 cze 22:33
Godzio:
pomyliłem się, czekaj poprawka
14 cze 22:34
Godzio:
x
2 − y
2 = 28 x = 5−y
25 − 10y = 28
−10y = 3
y = −0,3 ?
14 cze 22:35
14 cze 22:35
Godzio: no właśnie coś jest nie tak
14 cze 22:36
robinka: coś jest nie tak z tym zadaniem

kiedys już to zadanie robiłam i tak samo mi wyszło
14 cze 22:36
Lauraaa: aha ok, w takim razie dziekuje. trudno nie bd zadania
14 cze 22:52
Lauraaa: ale to np nie bd tak ze tworzymy uklad rownan tj
x2= 62+102−2*6*10 cos α
y2=62+152− 2*6*15*cos(180 stopni−α)
14 cze 22:54
Godzio: to co Ci to da

?
14 cze 22:55
Jack: wygląda na to że podane są sprzeczne dane, więc nie ma sensu czegokolwiek wyliczać.
14 cze 22:56
Lauraaa: wtedy wyjdzie cosα= −x2+136/120 ?
14 cze 22:59
Godzio: ale masz 2 równania i 3 niewiadome więc i tak nic Ci to nie da
14 cze 23:01
Lauraaa: a to w sumie chyba macie racje, jutro na forum napisze co na to Pani Profesor

dziekuje
14 cze 23:03
robinka:

B=180−α
cos(180−α)=−cosα
y
2=64+225−240cosα
y
2=36+100+120cosα
0=28+125−120cosα
−153=−360cosα
cos=0,425
a tak ?
14 cze 23:08
robinka: ale coś jest nie tak
14 cze 23:09
Lauraaa: a co dalej?
14 cze 23:10
Lauraaa: ale dobrze, nie warto sie nurtowac tym zadaniem, jutro napisze na forum
14 cze 23:11
Godzio: robinika do tego chyba potrzebna by była informacja że można opisać na nim koło
14 cze 23:12
robinka: podstawiasz
y2=64+225−240*0,425
14 cze 23:14
robinka: masz racje Godzio
14 cze 23:14
Jack: α i β to kąty naprzemianległe. Jest ok, jesli o to chodzi.
14 cze 23:15
robinka: to nie są kąty naprzemianległe
14 cze 23:16
Lauraaa: a nie bd y2=36+225−180stopni * (−cosα)
14 cze 23:21
Jack:
ok, racja , sorry − nie muszą dawać 180
o.
14 cze 23:23
AS:

Dane:AB = 15 , CD = 10 , AC = 8 , BD = 6
CE || BD ⇒ CE = BD = 6 , AE = AB − CD = 15 − 10 = 5
cos(α) obliczę z ΔACE (tw. cosinusów)
CE
2 = AE
2 + BC
2 − 2*AE*AC
15 cze 07:52
AS: dokończenie zadania
przekątną BC znajduję z ΔABC majac dane AB,AC i cos (α)
Podobnie postępuję z drugą przekątną.
Poprawka
CE2 = AE2 + AC2 − 2*AC*AE*cos(α)
(zacięła mi się grafika)
15 cze 07:57
AS:
15 cze 07:57
Bogdan:

Jeśli w trapezie pomarańczowym y < 0 , to trapez ma kształt taki, jak narysowany tutaj linią
niebieską.
Dla wyznaczenia długości przekątnych tego trapezu można skorzystać z twierdzenia cosinusów.
cos(180
o − α) = −cosα
Trzeba więc najpierw obliczyć wartość y, np. rozwiązując układ równań:
h
2 + (5 + y)
2 = 64
h
2 + y
2 = 36
| | 3 | |
Po odjęciu równań stronami otrzymujemy: 25 + 10y = 28 ⇒ y = |
| |
| | 10 | |
Za chwilę ciąg dalszy.
15 cze 11:46
Bogdan:
| | 53 | |
e2 = 152 + 82 − 2*15*8* |
| ⇒ e = .... |
| | 80 | |
| | 53 | |
cosβ = cos(180 − α) = −cosα = − |
| |
| | 80 | |
| | 53 | |
f2 = 102 + 82 + 2*15*8* |
| ⇒ f = ... |
| | 80 | |
15 cze 11:55
robinka: teraz już wiem dlaczego wyszło mi −0,3

dzięki za rozwiązanie
15 cze 13:56
Lauraaa: robilismy z Pania i wyszly ladne wyniki ale innym sposobem niz podany jest tutaj.
wyszlo x2=225+36−180cos (−α)
i y2=100+36−120 cosα
i pozniej z tego wyliczalismy i w koncu wyszlo
y=√120 lub y= √−130
i
x= 3 √30 lub x= − 3 √30 przy zalozeniach y,x >0
odpowiedz: y=√120 i x= 3 p{30
15 cze 16:34
AS: Przekątna BC = √130 (według mojego rysunku)
15 cze 19:17
Lauraaa: aj aj dobrze 130
15 cze 20:14