obliczanie powierzchni
marta:

cześć mam zad.
jakie jest pole podstawy czworościanu o polu powierzchni 64
√3i polu powierzchni
bocznej48
√3?
nie wiem czy dobrze myślę
zad1
Pc−Pb= Pp
64
√3 − 48
√3= 16
√3
16
√3 * 2=32
√3
jeśli jest źle to proszę o pomoc
i jeszcze jedno zad 2
jakie jest pole powierzchni całkowitej narysowanego ostrosłupa prawidłowego nie wiem czy udami
się dobrze narysować
14 cze 16:12
R.W.16l: 1. a po co razy dwa? to nie graniastosłup, po prostu 16
√3 
2.ok, pytanie; o ile wiem to spodek wysokości jest punktem przecięcia się przekatnych, czyli
zamiast 3, powinna być połowa boku a, czyli 4...
14 cze 18:04
marta: dzięki R.W.16I:za sprawdzenie zad1
ja też tak uważam dlatego pytam bo w książce jest tak jak na rys
a odp są
a144
b48
c128
d 64
14 cze 18:41
R.W.16l: P
P=64
60+64=124?
coś mi tu nie gra, coś z tym 3... w sensie, że trzbe jakieś dodatkowe obliczenia pewni, a nie
wiem jakie
14 cze 18:46
R.W.16l: na 50% to jest źle
14 cze 18:47
Jack:
nie no, w podstawie trójkąta nie może być 3. Może to dł. krawędzi bocznej... ale na pewno nie
podstawy naszego trójkąta.
14 cze 18:48
marta: dziękuję może z tym zad jest coś
nie tak
14 cze 18:49
marta: ale tak mam na rys.
14 cze 18:51
marta: miało by to jakiś sens
Pp=82=64
v=82√2 / 12
v= 64√2 /12
v=5,3√2 *3
v=16√2
64−16√2=48
14 cze 19:24
marta: : miało by to jakiś sens
17 cze 21:21
Jack:
Wiesz, zapisać da sie wszystko − kwestia sensowności takich rachunków. Wysokość ostrosłupa
opada na punkt przecięcia przekątnych, te z kolei przy danych z ksiązki powinny wyznaczać
połowę długości boku licząc od tego punktu do boku, czyli 4cm. Tymczasem Ty na rysunku masz
3cm. Co prawda rysunek nie jest najlepszy ale wg mnie nie da się tego pogodzić.
17 cze 21:56