trygonometria
@gniecha :): hey mam poblem z zadaniem na jutro z funkcji trygonometrycznych. A oto zadanie:
mam udowodnic tozsamosc inaczej to trzeba zrobic tak by lewa rownala sie prawej...
| cos3x − cosx | |
| =tgx
|
| sin3x − sinx | |
gdzie: x to alfa

czy ktoś mi pomoże
14 cze 22:20
@gniecha :): to nikt nie pomoze

prosze o jakąkolwiek pomoc
14 cze 22:44
Godzio: takie banały to się w pamięci robi
14 cze 22:45
Jack: cosx w liczniku przed nawias, w mianowniku sinx. Potem 1−cos2x=sin2 oraz 1−sin2x=cos2x
14 cze 22:46
Godzio:
| cosx(cos2x − 1) | | cosx * sin2x | | sinx | |
| = |
| = |
| = tgx |
| sinx(sin2x − 1) | | sinx * cos2x | | cosx | |
14 cze 22:46
robinka: | cosα(cos2α−1) | |
| = |
| sinα(sin2α−1) | |
| | cosα(−cos2α+1) | |
=− |
| |
| | −sinα(−sin2α+1) | |
| cosα*sin2α | | sinα | |
| = |
| =tgα |
| sinα*cos2α | | cosα | |
L=P
14 cze 22:52
@gniecha :): a ja glowkowalam nad tym wzorem gdzie gow tym zadaniu i w jaki sposob uzyc

dzieki wielkie i
buziaki
14 cze 23:14