Ciagi geometryczne..;(
Malutkaaa: Pomocy

Wstaw miedzy liczby x i y trzy liczby tak, aby otrzymać ciąg geometryczny ( podaj 2
rozwiązania).
x= 7 ; y= 7
Pomożcie..
14 cze 17:45
Jack:
wiesz co to jest ciąg geometryczny?
14 cze 17:48
Malutkaaa: Mniej wiecej..
14 cze 17:50
Malutkaaa: Ale nie wiem jak to zrobic
14 cze 17:50
Jack: no to ciąg geom. to taki stwór który powstał w ten sposób że pierwszy wyraz pomnożyliśmy przez
jakaś ustaloną liczbę, potem drugi wyraz znów przez tę samą liczbę, trzeci tak samo itd itd.
Tu masz 7 ... .... 7 − zastanów się przez co można przemnożyć przez tą pierwszą siódemkę żeby
jak znów pomnozysz i jeszcze raz, żeby dostać ... siódemkę.
14 cze 17:54
Malutkaaa: No pewnie 1.. ale jak to zapisac
14 cze 17:56
Jack:
innymi słowy, jak masz jakąś liczbę a, to przez co możesz ją pomnożyć ileś tam razy żeby
wciąż została ta sama a.
14 cze 17:56
Jack: masz uzupełnić więc piszesz: 7 7 7 7 7

Ale zastanów się czy może jeszce jakaś pasuje...
14 cze 17:57
Malutkaaa: A pierwiastek
14 cze 17:59
Jack: hm... to wciąż 1.
14 cze 18:00
Maciek: Nie jestem jakoś specjalnie dobry z ciągu geometrycznego ale zapis dla a
n jest to a
1*q
n−1
a
1=x
a
2=x*q
a
3=x*q
2
a
3=x*q
3
a
4=x*q
4=y
Podstawiając x=7 wystarczy nam obliczyć iloraz q
Jednak proszę się specjalnie nie sugerować tym co piszę. Sam nie znam się dobrze ale może
chociaż na jakiś tok myślenia uda mi się naprowadzić
14 cze 18:01
Malutkaaa: Czyli juz sie nie da
14 cze 18:02
Jack: da się

Podpowiem, że 1=(−1)*(−1)...
14 cze 18:07
Jack:
oczywiście dobrze napisałes,
Maćku, ale to zadanie jest tak proste, że nie chciałem używać
wzorów
14 cze 18:08
Maciek: Nie rozumiem po co to ostatnie. Jedyną poprawną odpowiedzią chyba powinno być 1. Problem może
być tylko z zapisem tego w odpowiedni sposób aby nie stracić cennych punktów.
14 cze 18:09
Malutkaaa: Czyli bedzie −7, 7 −7
14 cze 18:09
Maciek: Na sprawdzianach trzeba jednak zapisywać wszystko tak jak powinno być bo za brak metody
punkciki lecą
14 cze 18:10
Jack:
Wg Twoich wzorów: x*q
4=y ⇔ 7q
4=7 ⇔ q
4=1 ⇒ q=.... ⋁ q=.... Jedno "q" już
zostało znalezione...
14 cze 18:11
Malutkaaa: To jak moge to zapisac
14 cze 18:11
Malutkaaa: To q= −1 i q= 1
14 cze 18:12
Jack:
no właśnie, możemy mnożyć te liczby przez 1 lub −1.

Czyli mamy dwa różne ciągi.
14 cze 18:12
Maciek: W sumie chyba racja. Jak wspominałem na początku nie jestem szczególnie dobrym matematykiem. Na
forum sam trafiłem w poszukiwaniu pomocy
14 cze 18:12
Jack:
tak. Te równości możesz przepisać od Maćka. Na koniec tylko wylicz "q", jak ja to
zrobiłem. Będzie ok.
14 cze 18:13
Malutkaaa: Dzięki Wam bardzo

Co ja bym bez Was zrobila..

To było latwe..tylko ja nie zbyt czaje te ciagi
14 cze 18:15
Jack:
a szkoda bo ciagi to fajna i prosta sprawa

Powodzenia!
14 cze 18:15