pomozcie jak to zrobic
adrian1991: ctgx− cosx=1 − sinx/ 2sinx
14 cze 21:41
Godzio:
| | sinx | |
ctgx − cosx = 1 − |
| tak wygląda wyrażenie ? |
| | 2sinx | |
14 cze 21:56
Godzio: zał.
sinx ≠ 0
x ≠ kπ
| cosx | | 1 − sinx | |
| − cosx = |
| / * 2sinx |
| sinx | | 2sinx | |
2cosx − 2sinxcosx = 1 − sinx
2cosx(1 − sinx) − (1−sinx) = 0
(1−sinx)(2cosx − 1) = 0
| | π | | π | | π | |
x = |
| + 2kπ v x = |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
14 cze 22:11
adrian1991: dzieki wielkie wogole nie wiedzialem jak to zrobic, w pewnym momencie sie zacinalem i koniec
rozwiazywania, jeszcze raz dzieki
14 cze 22:26