..
Bari: Z MATEMATYKI: Zbadaj czy jest podobieństwem przekształcenie płaszczyzny. w którym obrazem
punktu A=(x;y) jest punkt A'=(x';y') taki, że:
x'=3x , y'=y−2.
14 cze 16:07
R.W.16l: czyli po prostu, czy jest to izomerią (o ile skumałem zadanie)
P((x, y))=(3x, y−2)
A(xA; yA) −> A'(3xA; yA−2)
B(xB; yB) −> B'(3xB; yB−2)
|AB|=?=|A'B'|
|AB|=√(xB−xA)2+(yB−yA)2
|A'B'|=√3(xB'−xA')2+(yB'−2−yA'+2)2=√3(xB'−xA')2+(yB'−yA')2≠|AB|
To przekształcenie nie jest izomerią, czyli przesunieciem równoległym, w którym obiekt
matematyczny nie zmienia swych własności, czyli nie jest podobny
14 cze 17:58