Wielomiany - raczej proste.
Matius: Cześć, potrzebuje waszej pomocy : )
Ponieważ nie było mnie w szkole i nie wiem jak się to rozwiązuje, dlatego proszę o rozwiązanie
ale krok po kroku, i ew. z jakimś wyjaśnieniem co się jak robi.
Zad. 1: Rozłóż wielomian na czynniki:
a) w(x)=8x4+8x
b) w(x)=x3+x2−7x−7
c) w(x)=x3−3x+2
Zad. 2: Wyznacz pierwiastki wielomianu:
w(x)=(6x+18)(x+3)2(2x−10)
14 cze 17:37
14 cze 17:42
Matius: Czyli to 1 bedzie tak ?
a) 8x4+8x=8(x4+x)
b) x3+x2−7x−7=x(x2+x)−7(x+1)
14 cze 17:48
Jack: niby masz czynniki (w a), bo w b) nie masz), ale pewnie oczekują tu czynników liniowych, wiec
musisz w każdym nawiasie miec postać nierozkładalną już. W a) widać że można jeszce "x"
wyciągnąc, potem z (x3+1) można wzór na (a3+b3) zastosować. W b) w pierwszym nawiasie
wyciagnij jeszcze x. Będziesz miał te same nawiasy. Wyciągnij potem jeszcze ten wspólny nawias
jako wspólny czynnik.
14 cze 17:51
Matius: Z tego co napisales to:
a)8x4+8x=8x(x3+13)=8x(x+1)(x2−x+12)
14 cze 18:01
Jack:
dokładnie tak. Tak możesz a) zostawić. W tym drugim nawiasie oczywście Δ<0 więc rozłożyć się
już nie da.
14 cze 18:08
Matius: To znaczy ze b wyglada nastepujaco:
w(x)=x3+x2−7x−7
x2(x+1)−7(x+1)
(x+1)(x2−7)
| |
\/ \/
x1=−1 x2=√7
14 cze 18:45
Jack: ten drugi nawias rozpisz ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
Zobacz, że skoro masz √7 to czemu −√7 miałbyś nie dostać, skoro kwadrat i tak zniweluje Ci
ten minus.
14 cze 18:50
Matius: w(x)=x3+x2−7x−7
x2(x+1)−7(x+1)
(x+1)(x2−7)
(x+1)(x−√7)(x+√7)
i to mi da ze: x1=−1 x2=√7 x3=−√7
Z tego co zrozumialem.
14 cze 18:54
Jack:
i dobrze zrozumiałeś
14 cze 18:56
Matius: Napisz do mnie na GG jak mozesz bo pozniej zrobie jeszcze kilka zadan to bys mi zobaczyl czy
dobrze robie: GG: 1342448. Z gory dziekuje i Pozdrawiam Mateusz.
14 cze 18:57
Matius: Wiec 3 to bedzie chyba tak:
w(x)=x3−3x+2
x(x2−3)+2
x(x−√3)(x+√3)+2=(x−√3)(x+2)
i to mi da: x1=√3 x2=−2 tylko nie wiem czy ma byc tak czy jeszcze trzeba dac: (x+√3)
14 cze 19:04
Matius: Nie wiem czy dobrze rozumiem:
w(x)=(6x+18)(x+3)2(2x−10)
x1=−3
x2=(x2+9)=(x+√9)(x−√9) tzn. ze x2=−√9 x3=√9
x4=5
14 cze 19:18
Matius: Sprawdzi mi to ktos ?
15 cze 09:15
Godzio:
c) x3 − 3x + 2 − rozbijasz wyraz środkowy
x3 − x − 2x + 2 = 0
x(x2−1) − 2(x−1) = 0
x(x−1)(x+1) − 2(x−1) = 0
(x−1)( x(x+1) − 2) = 0
(x−1)(x2 + x − 2) = 0 − tutaj liczysz deltę i pierwiastki
x1 = 1 v x2 = 1 v x3 = −2
15 cze 10:01
Godzio:
W(x) = (6x + 18)(x+3)(2x−10) = 12(x+3)(x+3)2(x−5) => x = −3 v x = 5
15 cze 10:03
Matius: Mozesz mi wytlumaczyc jakim cudem ty to 2 zadanie zrobiles ?
15 cze 14:29
mila: A gdzie masz watpliwości?
15 cze 14:45
mila: (6x+18)(x+3)2(2x−10)=6(x+3)(x+3)(x+3)(2x−10)=6(x+3)(x+3)(x+3)2(x−5)=12(x+)(x+3)(x+3)(x−5)
x1`=5 −3 jest pierwiastkiem trzykrotnym
15 cze 14:59
Matius: Dobra juz zrozumialem dzieki mila.
Godzio tez ale za szybko przeszedles do konca i nie zrozumialem...
15 cze 15:11